szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rivális enciklopédiát indít be a Wikipedia, a legnagyobb és legnépszerűbb internetes lexikon egyik alapítója, mert több "profizmust" szeretne látni az ismeretterjesztés eme új lehetőségében.

A 2001 óta működő, eredetileg angol nyelvű, de ma már közel 50 nyelven, köztük magyarul hozzáférhető Wikipedia, amely nevét a hawaii "wiki", azaz "gyors" szóból kapta, a világ egyik legtöbbet megnyitott internetes portálja, amely sikerét nem csupán ingyenességének köszönheti, hanem annak is, hogy bármelyik olvasó írhat bele szócikkeket, vagy kiegészíthet, frissíthet már meglévőket. Az egyik alapító, Larry Sanger, 2002-ben éppen azért szállt ki belőle, mert úgy látta: az amatőr szócikk-szerzők korlátlan szabadsága a tartalom rovására ment. Éppen ezért kívánja létrehozni új online enciklopédiáját, amit ő inkább "szabad ismeretek projektjének nevez", a Citizendium.com-ot, amelynek tartalmáért "vállalni lehet a felelősséget".
 
Ezután is joguk lesz a barangolóknak címszavakat kínálniuk, de a szövegeket szakértő szerkesztőbizottság és moderátorok ellenőrzésének vetik alá. A szakértőknek maguknak is számot kell adniuk egy "szakképzettségi minimumról", amelyet a valóságos világban elfogadott mértékek, például diplomák igazolnak. A szerzőknek természetesen szintén vállalniuk kell a személyes felelősséget, és ezt erősítendő, az internetes szokásokkal ellentétben, saját, igazi nevükön kell szerepelniük - mondta Larry Sanger, aki szerint számos egyetemi tanár megpróbált dolgozni a Wikipediába, de az internauták egyszerűen kirekesztették őket. Úgy véli, hogy a nagysikerű enciklopédia szerzői között igen éles ellentétek is vannak, például politikai tárgyú cikkek esetén.
 
A Citizendium.com néhány hónapon belül be is indulhat. Sanger egyelőre nem árulja el, hogy a szerkesztőknek fizetnek-e, de reméli, hogy az anyagot nemcsak angol nyelven publikálják a világhálón.
 
Jimmy Wales, a Wikipedia másik alapítója szintén szerette volna némi szervezéssel az ellentéteket leküzdeni, de végül mégsem volt hajlandó bevezetni a szerkesztői ellenőrzést a véleményszabadság, "az egyéni jogok és az ész tiszteletének nevében". "Mindenkinek megvan a felelőssége, hogy gondolkodjon, ítélkezzen, döntsön és ezt a felelősséget nem vonhatjuk meg sem a Wikipediától, sem az Encyclopedia Britannicától, sem mástól" - nyilatkozta Wales a Financial Timesnak.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Média

Wikipédia: szerkesztési háborúk az interneten

Lehet-e tárgyszerű és semleges egy olyan lexikon, amelynek szócikkeit bárki bármikor szerkesztheti? A Wikipedia internetes tudástár készítői szigorú normarendszer betartatásával próbálkoznak, mégis napirenden vannak a szerkesztési háborúk, a magyar változat - a Wikipédia - fennállásának legnagyobb válságát éli át.

Szarvas vitte el egy vadász puskáját Csehországban

Szarvas vitte el egy vadász puskáját Csehországban

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP