szerző:
MTI

Legalább három kísérleti atomrobbantást hajt végre Észak-Korea, amely tájékoztatta erről Kínát, az amerikai kémműholdak pedig lázas tevékenységet tapasztaltak a lehetséges robbantási helyszíneken - vált ismertté amerikai felderítési forrásokból. George Bush amerikai elnök eközben óva intette Phenjant attól, hogy atomfegyvereket adjon el.

Amerikai felderítési források szerint három észak-koreai helyszínen tapasztalható fokozott mozgolódás, amelyet a nukleáris robbantás előkészületeként lehet értékelni. Emellett ugyancsak amerikai felderítési források közölték, hogy Phenjan magas fokú készültségben tartja rakétabázisait, ahonnan néhány napon belül ballisztikus rakétákat indíthat.

Az NBC amerikai tévéhálózat arról számolt be szerdán, hogy az észak-koreai katonai vezetés tájékoztatta Kínát: nukleáris robbantási kísérletsorozatot készül végrehajtani. 

A távol-keleti körúton tartózkodó Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes egy amerikai rádiónak nyilatkozva megerősítette, hogy Washingtonnak vannak értesülései az észak-koreai nukleáris robbantási előkészületekről. Hozzátette viszont, hogy az Egyesült Államok szerint ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül végre is hajtják a kísérleteket. 

Csütörtökön Szöulba érkezett Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki szeretné elérni, hogy Dél-Korea is támogasson minden Észak-Korea elleni szankciót. A washingtoni diplomácia irányítója előzőleg Tokióban folytatott megbeszélést. Rice pénteken Pekingbe utazik, majd moszkvai látogatással zárul körútja. Célja, hogy egységes álláspontot alakítson ki e négy ország kormányával a Phenjannal szemben elrendelt büntetőintézkedések végrehajtásáról.
 
Bush óva inti Phenjant

Az ABC News amerikai televíziónak adott nyilatkozatában Bush kijelentette, hogy súlyos következményekkel járna Észak-Koreára nézve, ha Iránnak vagy az al-Kaidának nukleáris fegyvereket adna át. Az amerikai elnök az Észak-Koreában október 9-én végrehajtott föld alatti kísérleti atomrobbantás után már figyelmeztetett arra, hogy nukleáris anyagok bármiféle átadását úgy fogják tekinteni, mint az Egyesült Államok biztonságának súlyos veszélyeztetését.

Bush nem részletezte, hogy mit ért súlyos következmények alatt. Leszögezte azonban, hogy ha olyan hírszerzési értesülésekhez jutnak, amelyek szerint az észak-koreaiak atomfegyver átadására készülnek, az Egyesült Államok azt megakadályozza, akár vízi, akár légi úton próbálják eljuttatni az észak-koreaiak a szállítmányt.

Az iraki helyzetről szólva Bush párhuzamot vont a Vietnamban 1968-ban megkezdődött Tet-offenzívával. Az észak-vietnami hadsereg és a Vietkong erői támadások sorozatát hajtották végre az amerikai csapatok ellen, ami aláásta az amerikai közvélemény bizalmát a győzelem esélyét illetően és elkoptatta Lyndon B. Johnson elnök politikai támogatottságát.

Utalt arra, hogy Irakban is fokozódott az erőszak, miközben Amerika a novemberi félidős választásokra készül. Bush szerint az iraki lázadók azt hiszik, hogy az amerikaiak ráunnak az iraki erőfeszítésekre, és meghátrálásra kényszerítik a kormányzatot. Hangsúlyozta, hogy ez azonban nem fog megtörténni, bármennyire is ezt akarják elérni az al-Kaida vezetői.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Irán elutasítja az Észak-Koreát sújtó szankciókat

Teherán elutasítja az Észak-Koreát sújtó szankciókat - hangoztatta hétfőn Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő, aki azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) fegyverként használja vezető szerepének kiterjesztésére.

MTI Világ

Mely államoknak van atomfegyverük?

A világon jelenleg öt deklarált atomhatalom létezik: az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína és Franciaország. Számos államról tudható vagy gyanítható, hogy atomfegyverrel rendelkezik. Igazoltan atomfegyver birtokában van India, Izrael és Pakisztán, illetve most már Észak-Korea.

MTI Világ

Összekaptak az amerikai pártok Észak-Korea miatt

A republikánusok és a demokraták az Egyesült Államokban egymást vádolják amiatt, hogy kudarcot vallott az észak-koreai atomprogram visszafordítását célzó amerikai politika - írta a The Wall Street Journal pénteken.

MTI Világ

Japánt fenyegeti Észak-Korea

Észak-Korea "szigorú ellenintézkedéseket" helyezett kilátásba Japánnal szemben arra az esetre, ha a szigetország újabb szankciókat vezetne be Phenjan ellen az általa bejelentett kísérleti atomrobbantás miatt, miközben az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) új, amerikai határozattervezetet köröztetnek az Észak-Korea elleni szankciókkal kapcsolatban.

MTI Világ

Bush: provokáció az észak-koreai atomrobbantás

George Bush amerikai és Ro Mu Hjon dél-koreai elnök megállapodott arról, hogy stratégiai kérdésként, a "baráti országokkal való szoros konzultáció" révén kezelik az észak-koreai nukleáris kísérletet - közölte egy dél-koreai tisztségviselő.

MTI Világ

Hírszerzők szerint a koreai atomteszt sikertelen volt

Négy nappal az Észak-Korea által bejelentett kísérleti atomrobbantás után amerikai hírszerző szervezetek úgy értékelték: a viszonylag kis erejű detonációt az magyarázza, hogy nem sikerült a plutóniumbomba tervezett felrobbantása.

MTI Világ

Az atomsorompó-szerződés teljes kudarca

Az első észak-koreai atombomba felrobbantása az atomsorompó-szerződés kudarcát jelenti, és bátorítólag hathat Iránnak és más országoknak, hogy atomfegyvert állítsanak elő.

MTI Világ

Bush szankciókkal sújtaná Észak-Koreát, Oroszország enyhítene

Sújtsák erélyes szankciókkal Észak-Koreát a nemrégiben végrehajtott nukleáris kísérlet miatt - szorgalmazta szokásos szombati rádióbeszédében George Bush amerikai elnök, akinek beszédét előre felvették, s még az ENSZ Biztonsági Tanácsának az esti órákra előirányzott, de az orosz és a kínai fenntartások miatt bizonytalanná vált ülése előtt sugározták.

Világ

Észak-Korea atomhatalom

Fél négykor Észak-Korea végrehajtotta földalatti kisérleti atomrobbantását. A dél-koreai hadsereget készültségbe helyezték. A helyzet súlyos - mondják Szöulban. Esnek az ázsiai részvények.

MTI Világ

Az atomkísérletről szóló észak-koreai bejelentés szövege

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség közölte hétfőn, hogy Phenjan kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Az alábbiakban közöljük A KNDK (Észak-Korea) sikeres föld alatti atomkísérletet hajt végre című dokumentum szövegét.

MTI Világ

Észak-Korea a hatoldalú tárgyalások folytatását szeretné

A Koreai-félsziget atommentes övezetté változtatását célzó hatoldalú tárgyalások folytatását szeretné Észak-Korea - közölte vasárnap Pekingben Alekszandr Alekszejev, a tárgyalások orosz küldöttségvezetője, aki az elmúlt napokban Phenjanban folytatott megbeszélést.

MTI Világ

Radioaktivitást mutattak ki Észak-Koreában

Radioaktivitást mutattak ki amerikai vizsgálatok egy észak-koreai kísérleti telepen, így Washingtonnak a CNN amerikai hírtelevízió péntek éjjeli jelentése szerint megvannak az első bizonyítékai arra, hogy Észak-Korea valóban atomrobbantást hajtott végre a hét elején.

MTI Világ

NBC: Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantásokra készül

Észak-Korea katonai vezetése arról tájékoztatta Kínát, hogy föld alatti atomrobbantások sorozatát szándékoznak végrehajtani - közölte az NBC amerikai televízió az amerikai kormányzat meg nem nevezett tisztviselőire hivatkozva helyi idő szerint kedden.

A vártnál korábban indulhat az RTL nagy dobása, az Álarcos énekes

A vártnál korábban indulhat az RTL nagy dobása, az Álarcos énekes

Kitalálták a tudósok, hogyan gyárthatunk oxigént a Holdon

Kitalálták a tudósok, hogyan gyárthatunk oxigént a Holdon

Montenegró kihúzta a gyufát Szerbiánál, Koszovónál, Moszkvánál, és sokaknál odahaza is

Montenegró kihúzta a gyufát Szerbiánál, Koszovónál, Moszkvánál, és sokaknál odahaza is

Hogyan boldogul ma a magyar filmgyártás Andy Vajna nélkül?

Hogyan boldogul ma a magyar filmgyártás Andy Vajna nélkül?

Bújtatott reklámmal bombázzák a tiniket egy magyar websorozatban

Bújtatott reklámmal bombázzák a tiniket egy magyar websorozatban

Trump ügyvédjei alkotmánysértőnek minősítették az elnök elleni vádakat

Trump ügyvédjei alkotmánysértőnek minősítették az elnök elleni vádakat