szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németország 1990-ben történt újraegyesítése óta az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban az emberek aggodalmai még soha nem voltak olyan erősek, s a jövőbe vetett reményei olyan csekélyek, mint most.

A 2006-ra vonatkozó, úgynevezett szociális jelentés szerint a keletnémeteknek mindössze nyolc százaléka derűlátó a jövőt illetően, ezzel szemben csaknem negyven százalékuk súlyos aggodalmakkal, illetve félelmekkel tekint a jövőbe. Öt keletnémet közül négy részben vagy teljes mértékben elégedetlen sorsának alakulásával.

A tanulmányból kitűnik, hogy – noha a munkanélküliség az elmúlt időszakban némelyest csökkent – mindenekelőtt a gazdasági gondok, továbbá a kormány által végrehajtott szociális reformok hatásai miatt alakult ki rendkívül borúlátó hangulat az egykori NDK lakosai körében. A kutatást végző Berlin-Brandenburg tartomány illetékes központjának szakértői mindezzel összefüggésben kiemelték: miközben 2000-ben a keleti tartományok lakóinak többsége még elégedetten nyilatkozott az életkörülményeiben beállt változásokról, ugyanez az arány mostanra 39 százalékos mélypontra süllyedt az újraegyesítés óta.

A jelentés rámutatott arra is, hogy különösen az ötven év felettiek csalódottak helyzetük miatt. A munkanélküliek körében pedig teljes a reménytelenség, több mint kilencven százalékuk semmi esélyt nem lát az elhelyezkedésre. Minden második keletnémet azt a véleményt fogalmazta meg, hogy helyzete erőteljesen rosszabbodott 2001-hez képest.

Az idézett szakértők szerint a növekvő elégedetlenség, illetve a rohamos elszegényedés a fő oka annak, hogy a szélsőjobboldali eszmék a keletnémetek körében termékeny táptalajra találnak. Mindenekelőtt ez a magyarázata, hogy az egykori NDK lakói mind nagyobb számban rokonszenveznek a szélsőjobboldali, idegenellenes nézetekkel, s nemcsak a munkanélküli fiatalok, hanem a lakosság más rétegei is.

Tizenhét évvel a német egység helyreállítása után a keletnémetek alig egynegyede érzi magát "igazi szövetségi polgárnak", míg hatvanhárom százalékuk ellenkező érzelmekkel rendelkezik. Az egykori NDK-t azonban csak tizenöt százalékuk kívánja vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A németek márkanosztalgiában szenvednek

A németek többsége szeretné, ha még ma is inkább a márka lenne a nemzeti fizetőeszköz, és nem az euró, legalábbis egy szerdán megjelent reprezentatív felmérés szerint.

MTI Világ

A németek ellenzik leginkább az unió bővítését

A német uniós elnökség küszöbén nem éppenséggel a legjobb előjelként hatott az a hagyományos, év végi, brüsszeli felmérés, amely fehéren-feketén kimutatta, hogy a tagállamok közül a németek ellenzik leginkább az Európai Unió további bővítését.

MTI Karrier

Munkahely-teremtési rekord Németországban

Németországban tavaly - 2000 óta - a legnagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma, a statisztikai hivatal adatai szerint 2006-ban 258 ezer új munkahely jött létre.

MTI Karrier

A német polgárok 13 százaléka szegény

Németországban a polgárok 13 százalékát fenyegeti a szegénység. A berlini statisztikai hivatal jelentése szerint ez 10,6 millió embert, köztük 1,7 millió gyereket jelent.

MTI Karrier

Csökken a fusizók száma Ausztriában és Németországban

Ausztriában az idén tovább csökkent a fekete munka részesedése a gazdasági tevékenységben: a linzi egyetem kutatásai szerint az idén 4,5 százalékkal, s tavaly is nagyjából ugyanilyen mértékben, de még mindig a hazai össztermék (GDP) 9,5 százalékára, 21 milliárd euróra rúg.

hvg.hu Gazdaság

DIW: a német konjunktúra az idén is folytatódik

Németországban a konjunktúra az idén is és jövőre is folytatódni fog. A Német Gazdaságkutatóintézet (DIW) szerint a bruttó hazai termék az idei 1,7 százalékos növekedés után 2008-ban 2,3 százalékkal fog bővülni.