szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izrael százmillió dollárt utalt át a befagyasztott palesztin alapokból a Palesztin hatóságnak. A zsidó állam közben befagyasztotta egy ciszjordániai zsidó kolónia tervét is.

Izrael százmillió dollárt utalt át a befagyasztott palesztin alapokból a Palesztin hatóságnak - jelentette be az izraeli miniszterelnöki hivatal egyik, névtelenül nyilatkozó tisztviselője pénteken. A pénzt Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik bankszámlájára érkezett meg - közölte az illetékes. Más izraeli források megerősítették, hogy a pénzt a palesztin elnök által meghatározandó humanitárius szükségletekre, valamint a palesztin elnöki őrség megerősítését szolgáló, amerikai vezetésű program ajánlásainak végrehajtására szánják.

Mahmúd Abbász és Ehud Olmert izraeli kormányfő tavaly december 23-i jeruzsálemi találkozóján született döntés arról, hogy átutalnak 100 millió dollárt a palesztin területekre importált áruk után Izrael által beszedett vámokból és adókból összegyűlt alapokból. Havonta 50-60 millió dollárra rúg az ilyen jogcímen beszedett, a palesztinokat megillető összeg, ám Izrael tavaly februárban, miután a Hamász radikális mozgalom győzött a palesztin parlamenti választásokon, befagyasztotta az átutalást. A felgyülemlett összeg több mint 600 millió dollár.

Az Egyesült Államok előzőleg nyomást gyakorolt az izraeli miniszterelnökre, hogy tegyen lépéseket a mérsékelt irányvonalú palesztin elnök és a Fatah mozgalom által dominált elnöki gárda megerősítésének céljából. "Azt akarjuk, hogy (Izrael) a lehető leggyorsabban hajtsa végre az átutalást oly módon, hogy a pénz a palesztin lakosság javát szolgálja, és semmiképpen ne támogassa a Hamász vezetésű kormányt" - mondta Tom Casey amerikai külügyi szóvivő még csütörtökön.

Befagyasztott zsidó kolóniaterv
 
Izrael befagyasztotta egy olyan új ciszjordániai kolónia tervét, amelyet a Gázai övezetből való 2005. évi izraeli kivonulás során onnét kitelepített zsidók otthonhoz juttatásának céljával hagytak jóvá decemberben - közölték pénteken név nélkül nyilatkozó védelmi minisztériumi tisztségviselők. Amír Perec védelmi miniszter még hetekkel ezelőtt rendelteel a terv befagyasztását meghatározatlan időre, hogy "alaposan tanulmányozni tudják annak hatásait" - mondták a nyilatkozó források.

Izrael decemberben jelentette be, hogy jóváhagyták a szóban forgó, Maszkiot nevű kolónia felépítésének tervét, ami  nemzetközi rosszallást váltott ki. Ez volt az első olyan nyugati parti település-építési terv, amelyet Izrael az 1990-es évek eleje óta hivatalosan jóváhagyott. Annak idején a zsidó állam az oslói izraeli-palesztin megállapodások keretében vállalta, hogy leállítja telepítési politikáját. Az Európai Unió elmarasztalta az új kolónia építésének a tervét, amely megítélése szerint illegális  a nemzetközi jog alapján, és fizikailag lehetetlenné teszi a palesztin állam létrehozását az izraeli mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Eredménytelenül zárult az izraeli-palesztin találkozó

Nem hozott semmi újat az izraeli kormányfő és a palesztin elnök előző napi találkozója - közölte vasárnap a palesztin kormány szóvivője. Gázi Hamad kijelentette, hogy nem látnak semmilyen változást az izraeli kormány álláspontjában.

Hét nap

Izraeli-szír alku

Nem hivatalos béketervet fogalmazott meg egy volt izraeli diplomata és egy amerikai-szír állampolgár, akik Európában...

MTI Világ

Izrael atomcsapásra készül az iráni nukleáris létesítmények ellen?

Hadszíntéri atomfegyverekkel mérne csapást Izrael az iráni nukleáris létesítményekre, és már el is készültek az erről szóló titkos tervek - írta a Sunday Times, amelynek forrásai szerint azonban az Egyesült Államok aligha járulna hozzá egy ilyen támadáshoz. Egy izraeli illetékes "abszurdnak" nevezte a lap felvetését. Irán óva inti Izraelt minden katonai akciótól, s válaszcsapást helyez kilátásba, amennyiben az mégis bekövetkezik.

MTI Itthon

Új izraeli nagykövet Budapesten

Jövő év nyarán foglalja el állomáshelyét Izrael új budapesti nagykövete, Aliza Bin-Nun - jelentették csütörtökön izraeli lapok internetes portáljai.

MTI Világ

Lemondott az izraeli vezérkari főnök

Lemondott az izraeli vezérkari főnök. Dan Haluc tábornok így kívánta vállalni a felelősséget a Hezbollah libanoni síita szervezett ellen tavaly vívott sikertelen háborúért – közölte az izraeli védelmi minisztérium kedden éjjel.