szerző:
MTI

Németországban több mint két millió embernek, - döntő többségükben férfiaknak -, problémája van akkor, ha nyilvános illemhelyen kell elvégezni a dolgukat. A pszichológusok paruresis-nek nevezik a jelenséget, amelyet súlyosabb esetekben csak terápiával lehet megszüntetni - írta a Die Welt című német napilap online kiadása.

A szégyenlős hólyag fóbiának is nevezett jelenség oda vezet, hogy az érintettek visszavonulnak a nyilvánosságtól, vagy túl kevés folyadékot isznak - mondta Silvia Uhle, a münsteri klinika pszichológusa. A paruresis eddig főleg férfiaknál jelentkezett, de a legújabb vizsgálatok szerint egyre több nőnél is előfordul.

A betegséget önterápiával és ambuláns pszichoterápiával egyaránt gyógyítani lehet - jelentette ki Uhle, aki szerint a betegség a pubertás kor után, fiatal felnőtteknél okoz gondot, mert ez sokak életében meglehetősen bizonytalan korszak. A nyilvános vécén úgy érzik, hogy megfigyelik őket, és sokszor már az sem segít, ha visszavonulnak egy kabinba. Attól is tartanak, hogy mások hallják, amikor szellentenek. Megpróbálják visszatartani a szellentést, a székletet, vagy a vizeletet, ami viszont komoly bél és vesegondokat válthat ki.

Uhle szerint a fő probléma a gondolatokban van, ezért aztán a súlyosabb esetekben a terapeuták elkísérik az illemhelyre a beteget, és zárt ajtó mögül beszélgetnek vele - írta a Die Welt című lap internetes kiadása.

A BBC online korábban arról számolt be, hogy Nagy-Britanniában ugyancsak figyelemfelkeltő kampányt indítottak a "toalettfóbia" hatásairól. A betegségben szakemberek szerint legalább 4 millió brit lehet érintett, sőt, a szám - az ügy intim természeténél fogva - még ennél is magasabb lehet. A Brit Fóbia Társaság szorongásos betegséggé nyilvánította a rendellenességet, és önsegítő brosúra, valamint felvilágosító DVD kiadását tervezi.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Kult

Duchamp piszoárja a legnagyobb hatású mű

Marcel Duchamp (1887-1968) francia festő és filmrendező, a dadizmus egyik alapítójának alkotását, azt a bizonyos lefelé fordított piszoárt választották Nagy-Britanniában a modern művészet legnagyobb hatást gyakorló műtárgyának.

Gazdaság

A WC-n is utaznak a Ryanair utasai

A fapados Ryanair légitársaság ellen vizsgálat indult, miután kiderült, hogy egy utasa a spanyolországi Gironától Londonig – más ülőhely híján - a toaletten ülve utazott – írja a The Irish Times. A cég azzal védekezik, hogy egyik munkatársuk utazott a toaletten, aki szolgálaton kívül volt.

Breaking: Brüsszelbe ment a fiatal pár a kormány plakátjairól

Breaking: Brüsszelbe ment a fiatal pár a kormány plakátjairól

Két stadion építése is drágult, de már a szemünk sem rebben az összeg láttán

Két stadion építése is drágult, de már a szemünk sem rebben az összeg láttán

Habony egyik embere a szegedi egyetemen dolgozik

Habony egyik embere a szegedi egyetemen dolgozik

Megszűnhet a Magyar Krónika

Megszűnhet a Magyar Krónika

Zseniális reklámban alázza a Brexitet Cantona

Zseniális reklámban alázza a Brexitet Cantona

6 izgalmas új funkció, amit az új Android elhoz a telefonjára

6 izgalmas új funkció, amit az új Android elhoz a telefonjára