szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A papok szexuális zaklatását elszenvedő áldozatok arra kérték a mexikói törvényhozókat, hogy minősítsék súlyos bűntettnek a pedofiliát.

Számos áldozat és szemtanú vett részt a "Pedofilia: egy függőben lévő ügy" elnevezésű fórumon a mexikói képviselőházban. A résztvevők között volt José Antonio Pérez, aki a Krisztus Légionárusai katolikus szerzetesközösség papnövendékeként zaklatást szenvedett el a kongregáció alapítójától, Marcial Maciel atyától.

A fórumon felszólalt Joaquín Aguilar, az áldozatok egyike, aki tavaly azzal vádolt két bíborost az Egyesült Államokban, hogy szemet hunytak pedofil papok cselekedetei felett. Aguilar felkérte a törvényhozókat, hogy szigorú és hatásos jogszabályokat hozzanak, amelyek politikai és vallási hierarchiáktól függetlenül mindenkire vonatkoznak, az emberi jogok megfelelő védelme érdekében.

A találkozón a téma szakértőin kívül Mexikó egykori egyházi személyei és politikusok is részt vettek, köztük Maricela Contreras, a Demokratikus Forradalom pártjának képviselője, aki elmondta, hogy szorgalmazza egy különleges bizottság felállítását, amely kivizsgálná és nyomon követné a pedofiliával kapcsolatos eseteket. A képviselőasszony szerint hivatalos felmérések szerint az 1993-2004-es periódusban 750 feljelentés érkezett kiskorúakkal elkövetett szexuális zaklatásról, s közülük harmincat papok követtek el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A pápa „bastája” a pedofil papoknak

Szinte „az isteni harag” tört ki XVI. Benedek pápából az elmúlt hét végén, amikor ír püspököket fogadott. Vatikáni bennfentesek szerint a pápa ritkán látszott ennyire bosszúsnak, hajthatatlannak, ridegnek.

MTI Világ

A pedofil papok csődbe viszik a püspökséget

Az amerikai csődtörvény biztosította védelem alá helyeztette magát kedden a San Diegó-i katolikus püspökség, miután nem sikerült pénzügyi megállapodnia a pedofil papok áldozatainak nyújtandó kártérítésekről.

MTI Világ

Peren kívüli megegyezés pedofil papok áldozataival

Peren kívül ismeretlen összegű, de vélhetően legalább több tízmillió dollárra tehető kártérítésről egyezett meg az Egyesült Államokban az Oregon állambeli Portland érseksége pedofil papok közel 150 áldozatával.

MTI Világ

Tartalékolnak a pedofil papok jövőbeli áldozatainak

Az amerikai Portland érseksége 75 millió dollárt költ a pedofil papok legkevesebb 170 áldozatának kártalanítására egy peren kívüli egyezség keretében, amelynek dokumentumai kedden kerültek nyilvánosságra az Egyesült Államokban.

hvg.hu Világ

Magyar gyanúsítottjai lehetnek a pedofilbotránynak

Több mint 2300 gyanúsított és 77 ország - köztük Magyarország is - érintett abban a nemzetközi gyermekpornó hálózatban, amelyet az osztrák hatóságok derítettek fel – közölte az osztrák belügyminiszter. A magyar hatóságokat még nem keresték meg az ügyben - tudta meg a hvg.hu.

Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban

Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Vidnyánszky felrúgott egy széket a POSZT-on, most utánaröpült az egész fesztivál

Vidnyánszky felrúgott egy széket a POSZT-on, most utánaröpült az egész fesztivál