szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét megtiltotta a prágai önkormányzat, hogy cseh újnácik november 10-én a főváros egykori zsidó negyedében, vagy annak közelében meneteljenek - jelentették be szerdán Prágában.

"A Fiatal Nemzeti Demokraták nyolc menetet jelentettek be. Mindegyiket betiltottuk" - közölte újságírókkal Rudolf Blazek főpolgármester-helyettes.

Az önkormányzat szerint a tervezett tüntetés alkalmas nemzeti és vallási ellentétek szítására, s a rendezők által hivatalosan deklarált cél - az iraki beavatkozás elleni tiltakozás - nem hiteles. Az önkormányzati döntés indoklása ugyanaz, mint az előző két esetben, amikor a városi bíróság a döntést felülbírálta és semmisnek nyilvánította. A bíróság szerint ugyanis a városi önkormányzatnak nincs joga betiltani a tervezett menetet.

"Kezdeményezni fogjuk a képviselőházban a gyülekezési törvény módosítását. Elfogadhatatlan az a helyzet, amikor nyilvánvaló provokációs célzatú rendezvényeket a hatályos szabályok értelmében engedélyeznünk kellene" - magyarázta a helyzetet Blazek.

Az egyre nagyobb indulatokat kavaró ügy immár másfél hónapja húzódik. A cseh neonácik a hírhedt "kristályéjszaka", a németországi zsidóellenes pogrom 69. évfordulóján akartak felvonulni a prágai régi zsidónegyedben.

A felvonulás ellen a csehországi zsidó hitközség és több civil szervezet is erélyesen tiltakozik. A zsidó hitközség a tervezett útvonal egyik pontján imanapot hirdetett, s jelezte, hogy nem engedik tovább a menetet. Az anarchisták is bejelentették, hogy a helyszínen fognak tiltakozni az újnácik ellen. Václav Klaus cseh államfő a napokban szintén a menet betiltása mellett foglalt állást.

A menetet szervező Fiatal Nemzeti Demokraták nevű csoport egyelőre nem közölte, hogy újra bírósághoz fordul-e vagy sem.

A cseh polgári titkosszolgálatok becslése szerint Csehországban mintegy 3-5 ezer ember rokonszenvez a náci ideológiával. Többségük különféle kisebb, többnyire regionális csoportokba tömörül. A Nemzeti Ellenállás idei május elsejei felvonulását, amelyre a dél-morvaországi Brünnben több mint 400 személy gyűlt össze, a hatóságok erőszakkal feloszlatták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Nem menetelhetnek Újvidéken a neonácik

Betiltotta az újvidéki rendőrség szerb neonácik felvonulását, amelyet október 7-én, Heinrich Himmler egykori SS-főnök születésnapján akartak megtartani a Vajdaság székhelyén.

MTI Világ

Országos razzia olasz neonácik ellen

Országos razziát indítottak hétfőn Olaszországban neonáci mozgalmak ellen. Az akciót - amelynek keretében összesen 47 helyszínen kezdtek házkutatásokat - a varesei rendőrség koordinálja.

MTI Világ

Vízágyúk és könnygáz a morva neonácik ellen

Vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta fel kedden délután a cseh rendőrség a neonácik eredetileg engedélyezett, majd betiltott május elsejei utcai felvonulását a dél-morvaországi Brünnben.