szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkevesebb tizennégy halálos lövést adtak le indokolatlanul civilekre a Blackwater amerikai biztonsági cég emberei szeptemberben az iraki fővárosban – állapította meg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálata.

A The New York Times katonai és civil szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy a biztonsági őrök körültekintés nélkül használták fegyverüket abban a szeptember 16-i bagdadi incidensben, amelyben 17 iraki civil vesztette életét, s amelynek körülményeit az FBI vizsgálata hivatott feltárni.

Az amerikai hadsereg és az iraki kormány egybehangzó megállapítása szerint az amerikai diplomáciai gépkocsioszlopot kísérő fegyveresek vaktában lövöldözni kezdtek, miután akna csapódott be a konvoj közelében. Egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államokban eljárást indítanak-e a vétkes biztonsági őrök ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vélemény

Megfordult a hadiszerencse Irakban?

Amerika győzelemre áll az Al-Kaida elleni iraki háborúban, állítja Frederick Kagan professzornak, az American Enterprise Institute hadtörténészének a konzervatív Weekly Standardben megjelent cikke. Szerinte az amerikai hadsereg új stratégiája bevált, az al-Kaida egyre kisebb területre szorul vissza, és látványosan csökkent a terrortámadások intenzitása.

hvg.hu Tech

Először ölt Irakban a repülő harci robot

Az iraki nemzetközi erők weboldalán megjelent hír szerint szeptember 1-jén a történelemben először vett részt éles bevetésen felfegyverzett, távolról irányítható robotrepülőgép.

MTI Világ

Bush: a PKK az Egyesült Államok ellensége

George Bush amerikai elnök a török kormányfőnek hétfőn Washingtonban kijelentette: a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) az Egyesült Államok ellensége, és a Fehér Ház megosztja hírszerzési értesüléseit Ankarával a lázadó csoport támadásainak elhárítására.

MTI Világ

Al-Kaida-támadás két iraki falu ellen

Legkevesebb 25-en meghaltak és 12 civilt elraboltak, miután az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyának fegyveresei megtámadtak két észak-iraki falut Dijála tartományban - közölte a helyi rendőrség.

Keleti zászló, nyugati szél – Drótvágó sorozat, 4. rész.

Keleti zászló, nyugati szél – Drótvágó sorozat, 4. rész.

Az ELTE kutatói megvizsgálták, hány éves korukban milyenek a kutyák

Az ELTE kutatói megvizsgálták, hány éves korukban milyenek a kutyák

Lassan elrakhatja az esernyőt: jövő héttől búcsút mondhatunk a rossz időnek

Lassan elrakhatja az esernyőt: jövő héttől búcsút mondhatunk a rossz időnek