szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább ötszázötven ember halálát okozta a Bangladesen végigsöprő ciklon, amelynek következtében több tízezren váltak hajléktalanná - közölte pénteken egy helyi tv-adó.

Az ATN Bangla híradása előtt az UNB hírügynökség még 425 halálos áldozatot tulajdonított a csütörtöki ciklonnak, amely óránként 240  kilométeres sebességgel száguldott végig a dél-ázsiai ország partvidékén, hatalmas pusztítást végezve. Korábban egy kormányzati személy legkevesebb 243 halottról beszélt. Nahid Szultana, a természeti katasztrófák elhárításáért felelős minisztérium illetékese ugyanakkor nem zárta ki, hogy a természeti csapás mérlege "még tragikusabb" is lehet.
   
A Szidr ciklon pusztítása nyomán a legsúlyosabb a helyzet a fővárostól, Dakkától 120 kilométerre délre fekvő Bariszal tartományban, ahonnan már 700 ezer embert kellett evakuálni. A tengerparton fekvő Patuakhali, Barguna és Dszalakhati városokat 5 méter magas víz öntötte el, e településekkel megszakadt a telefonkapcsolat, és nincsen áramszolgáltatás sem. Az emberek többsége azért halt meg, mert a szélvihar miatt kidőlt fák rázuhantak a vályogból és bambuszból épült viskóikra. 
   
Az ATN Bangla tv-állomás már akkor száz halálos áldozatról számolt be, amikor a rendőrség még csak huszonöt személy haláláról tudott. A mintegy 500 kilométer átmérőjű ciklon, immár gyengülő erővel, 60 km/órás sebességgel pénteken reggel elérte Dakkát, és várhatóan szombaton söpör végig az indiai Asszám államon.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Kijárási tilalom Amerikában a zavargások, Európában a vírus miatt

Radar360: Kijárási tilalom Amerikában a zavargások, Európában a vírus miatt

Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Már tárgyalnak a jövő évi minimálbérről és bérminimumról

Már tárgyalnak a jövő évi minimálbérről és bérminimumról