szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pervez Musarraf pakisztáni tábornok-elnök kész még ezen a héten lemondani haderő főparancsnoki tisztségéről és polgári elnökként új esküt tenni – közölte szerdán a dél-ázsiai ország főügyésze.

Musarraf. Ezentúl csak elnök?
© AP
„Ha a legfelsőbb bíróság csütörtökön a várakozásoknak megfelelően elutasítja az utolsó, Musarraf újraválasztása ellen emelt kifogást is, akkor az elnök napokon belül szögre akasztja egyenruháját” – mondta Málik Mohammed Kajum főügyész, aki szerint Musarraf szombaton vagy vasárnap tehet esküt immár polgári elnökként.

A bíróság hétfőn már döntött öt, az október 6-i, Musarraf elsöprő győzelmével végződött választással kapcsolatban benyújtott panaszról, elutasítva valamennyit, és a tervek szerint csütörtökön határoz egy utolsó, kisebb kifogás dolgában.

Musarrafra külföldről erőteljes nyomás nehezedik, hogy vessen véget a november 3-án bevezetett rendkívüli állapotnak, bocsássa szabadon a politikai okokból bebörtönzötteket, váljon meg a haderő főparancsnoki tisztségétől, s tartson szabad és tisztességes választásokat.

A pakisztáni elnök maga is kilátásba helyezte már, hogy leköszön a hadsereg éléről, amint a bíróság döntött a választással kapcsolatban emelt utolsó panaszról is, és hivatalosan is jóváhagyja választási győzelmét. A héten bejelentették, hogy január 8-án tartják a választásokat Pakisztánban, és szabadon engedtek több ezer politikai foglyot, egyelőre azonban semmi jele annak, hogy feloldanák a rendkívüli állapotot.

Benazir Bhutto vezető pakisztáni ellenzéki, volt kormányfő kedden késő este úgy nyilatkozott, „jó jel” lenne, ha Musarraf távozna a katonaság éléről, és civil elnökként irányítaná az országot, de hozzáfűzte: pártjának néhány napra szüksége van, hogy eldöntse, ez esetben is bojkottálják-e a januári választásokat, mint azt korábban kilátásba helyezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Bhutto és Musaraf szakítása

Lemondásra szólította fel államfői és főparancsnoki tisztéről Pervez Musaraf pakisztáni tábornok-elnököt kedden...

MTI Világ

Pakisztán: biztonságban vannak a nukleáris fegyverek

A pakisztáni nukleáris fegyverek biztonságban vannak és nem áll fenn annak veszélye, hogy az afganisztáni tálibok vagy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődő harcosok megkaparintsák őket - közölte az iszlámábádi külügyminisztérium szóvivője.

MTI Világ

Musarraf egyelőre nem oldja fel a rendkívüli állapotot

Pervez Musarraf pakisztáni elnök szombaton John Negroponte amerikai külügyminiszter-helyettessel tárgyalva megerősítette: mindaddig nem oldja fel a rendkívüli állapotra vonatkozó rendeletét, amíg az ország helyzete nem lesz ismét biztonságos.

MTI Világ

Pakisztán: több mint 60 halott

Több mint hatvanan vesztették életüket és 150 sebesültek meg a napok óta tartó szunnita-síita villongásokban a Pakisztán északnyugati részén fekvő Paracsinarban.

Operatív törzs: Éttermekben és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni hétfőtől

Operatív törzs: Éttermekben és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni hétfőtől

A nizzai gyilkost pár napja Olaszországban kiutasították, mégis hagyták megszökni

A nizzai gyilkost pár napja Olaszországban kiutasították, mégis hagyták megszökni

Tényleg immunissá válhatunk a koronavírusra, csakhogy ez meglepően kevés ideig marad így

Tényleg immunissá válhatunk a koronavírusra, csakhogy ez meglepően kevés ideig marad így