szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szavazatok 95 százalékának összegzése alapján a kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) relatív többséget szerezve megnyerte a vasárnapi horvát parlamenti választásokat, 60 képviselői helyhez jutott – közölte hétfőn a választási bizottság.

Nem összesítették még a külföldön élő szavazópolgárok voksait. Legtöbbjük boszniai horvát, és az ő támogatásuk valószínűleg további képviselői helyeket eredményez majd a HDZ számára.

Az eddigi adatok alapján a többi párt által megszerzett képviselői helyek száma: Horvátországi Szociáldemokrata Párt (SDP) 57, Horvát Parasztpárt (HSS) - Horvát Szociál-liberális Párt (HSLS, centrista koalíció) 8, Horvát Néppárt (HNS, centrista) 7, Szlavóniai Horvát Demokratikus Párt (HDSSB, szélsőjobboldali) 3, Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS, regionális) 3, Horvát Jogpárt (HSP, szélsőjobboldali) 1, Horvátországi Nyugdíjasok Pártja (HSU) 1.

A parlamentbe összesen 140 képviselőt küld 10 választókerület, ezenfelül a nemzeti kisebbségeknek egy-egy – összesen 8 – hely jut. A magyarok részéről ismét Sója Dénes jutott mandátumhoz.

A 400 ezer fős külföldi diaszpóra maximum 12 képviselőt juttathat be, szavazási részvételi arányától függően. A parlamenti többség megszerzéséhez előreláthatólag 77 képviselőre van szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Újabb magyar haláleset Horvátországban

Átlagosan 15 magyar állampolgár veszti életét Horvátországban - közölte Dunai Péter zágrábi magyar konzul annak kapcsán, hogy ismét magyar haláleset történt az Adrián.

MTI Világ

"Magyar hiszti" a horvát válogatottban is

Anthony Seric nem kíván pályára lépni a horvát labdarúgó-válogatottban, mert Slaven Bilic szövetségi kapitány nem ad neki elég bizonyítási lehetőséget.

Világ

Mennyibe kerül egy horvátországi nyaralás?

Mennyiért lakhatunk jól egy étteremben? Mibe kerül hazatelefonálni és buszra szállni? Ezekről és további költségekről a Horvát Idegenforgalmi Közösségnél érdeklődtek travelline nevű utazási portálunk szerkesztői.

HavariaPress Gazdaság

2010-ig összekötik a magyar és a horvát villamosenergia-hálózatot

Egymáshoz kapcsolják a magyar és a horvát villamosenergia-rendszert. A dél-dunántúli térség ellátásbiztonságának javítása érdekében 2004-ben üzembe került Paks-Pécs kétrendszerű 400 kV-os összeköttetés az idei évben - egy 5 milliárd forintos beruházás keretében - Horvátország irányába bővül.

MTI Világ

Megszűnik a hadkötelezettség Horvátországban

Horvátországban a jövő év elején a gyakorlatban megszűnik az általános hadkötelezettség, januártól már nem hívnak be sorköteleseket, a hadsereg kizárólag hivatásosokból és önkéntesekből áll majd.

MTI Világ

Beindult a turistacsúcs Horvátországban

Több mint egy millió turista érkezett a hét végén, péntek reggeltől vasárnap estig Horvátországba - közölte a belügyminisztérium szóvivője a Hina horvát hírügynökséggel.

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban

Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban