szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Belgrád „semmisnek” fogja tekinteni a koszovói hatóságok bármely döntését, amelyet a dél-szerbiai tartomány függetlenségéről hoznának – jelentette ki Boris Tadics szerb elnök.

Az osztrák Badenben megállapodás nélkül értek véget a Koszovó státusáról folytatott háromnapos tárgyalások a szerbek és a koszovói albánok között. „Minden lehetséges törvényes és diplomáciai intézkedést be fogunk vetni bármely olyan döntés érvénytelenítésére, amely a függetlenségről szól” – szögezte le Tadics újságírók előtt, de ígéretet tett arra, hogy Szerbia tartózkodni fog az erőszak alkalmazásától, „mert birtokában van a törvényes eszköznek”.

Ez utóbbi félmondattal az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es számú, 1999-ben elfogadott határozatára utalt, amely kimondja Szerbia területi egységét, beleértve Koszovó hozzátartozását is. Tadics szerint Belgrád e pillanatban csak ennek a határozatnak az érvényességét fogadja el. „Amíg ezt a határozatot nem váltja fel egy újabb, a régi marad érvényben” – tette hozzá Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök. Emlékeztetett arra, hogy Belgrád szemében a Koszovó jövőjéről szóló tárgyalások „a Biztonsági Tanácsban kezdődtek, és ebből következően ott is kell befejeződniük”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ciprus sosem ismeri el a független Koszovót

Ciprus sosem fogja elismerni a függetlenségét esetleg egyoldalúan kikiáltó Koszovót - jelentette ki kedden Belgrádban Erato Kozako-Markullisz ciprusi külügyminiszter, miután tárgyalt szerb kollégájával, Vuk Jeremiccsel.

Hét nap

Exgerillák koszovói győzelme

A múlt szombati koszovói parlamenti választásokon legjobban szerepelt két albán tömörülés, a Koszovói Demokrata Párt...

MTI Világ

Csőd a koszovói tárgyaláson

Eredménytelenül fejeződött be a Koszovó jövőjéről folytatott bécsi tárgyalások újabb fordulója. A szerb és az albán fél a legmagasabb politikai szinten képviseltette magát.

MTI Világ

Nincs megállapodás Koszovóról

Megállapodás nélkül értek véget a szerbek és a koszovói albánok között a Koszovó státusáról szóló, háromnapos tárgyalások az ausztriai Badenben – jelentette be Fatmir Sejdiu koszovói elnök.

MTI Világ

Ceku: Koszovó függetlensége elkerülhetetlen

A Koszovó státusáról zajló egyeztetések közelednek természetes végkifejletükhöz: a függetlenség kikiáltásához és a nemzetközi közösség általi azonnali elismeréshez - írta Agim Ceku koszovói miniszterelnök a The Wall Street Journal csütörtöki számában.

Sok új fajt fedeztek fel nálunk tavaly, a gond csak az, hogy nagy részük invazív vagy kártevő

Sok új fajt fedeztek fel nálunk tavaly, a gond csak az, hogy nagy részük invazív vagy kártevő

A PTE hallgatói és alkalmazottai elutasítják a modellváltást

A PTE hallgatói és alkalmazottai elutasítják a modellváltást

Idén is elmarad a Glastonbury

Idén is elmarad a Glastonbury