szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szomália új miniszterelnöke, Núr Haszan Huszein közölte vasárnap, hogy hajlandó párbeszédre az iszlamisták vezette ellenzékkel a felkelés befejezése érdekében.


"Készek vagyunk beszélni az aszmarai csoporttal, amennyiben ők is készek tárgyalni velünk - mondta Huszein a kenyai NTV híradójának, egy eritreai bázisú ellenzéki szövetségre utalva. - Nem nevezünk meg senkit az ellenzéki vezetők közül, de készen állunk a pozitív tanácsok és bírálatok" meghallgatására.
    
Egy szomáliai emberjogi szervezet adatai szerint az Afrika szarván fekvő országban dúló fegyveres konfliktus 5930 civil életét követelte az idén. Az Elman Béke- és Emberjogi Szervezetnek 7980 sebesültről van tudomása, továbbá 717 784 olyan emberről, akinek el kellett hagynia otthonát.
    
A 2004-ben alakult szomáli átmeneti kormányt arra ösztökélik nyugati partnerei, hogy nyújtson kezet az ellenzéknek. Haszan Huszein november végi kinevezését a menesztett Ali Mohammed Gedi helyére sokan lehetőségnek tekintik a megbékélésre a polgárháború sújtott országban. Szomáliának 1991 óta nincs igazán működő kormánya, amikor hadurak szövetsége megdöntötte Mohammed Sziad Barré diktátor uralmát, majd a hadurak erőiket egymás ellen fordították.
    
A jelenlegi tervek szerint 2009-ben lennének választások a kelet-afrikai országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szomália: Európa támogatna egy afrikai békefenntartó alakulatot

Ha Szomáliába katonai békefenntartó erőt kellene küldeni, az európai országok azt támogatnák, ha ezt az alakulatot az afrikai államok adnák össze - közölte szerdán Brüsszelben Franz-Walter Steinmeier, a soros EU-elnök Németország külügyminisztere, miután megbeszélést folytatott a szomáliai rendezés segítésére létrehozott nemzetközi összekötő csoport európai tagjaival.

hvg.hu Világ

Szomália

Szomália a világ egyetlen olyan országa, ahol - központi kormányzat híján - teljes káosz uralkodik. A világ egyik legveszélyesebb helye. A három részre szakadt kelet-afrikai országot egymással rivalizáló klánok uralják. Ideális hely terroristáknak.

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Mácsai Pál: „A helyet be lehet zárni. A szellemet nem” – Búcsú az Ódrytól

Mácsai Pál: „A helyet be lehet zárni. A szellemet nem” – Búcsú az Ódrytól

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala