szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kegyelemben részesítette hétfőn Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni államfő az iszlám megsértése miatt 15 napi elzárásra ítélt brit tanítónőt - közölte egy elnöki szóvivő.

A szóvivő szerint Gillian Gibbonst brit politikusok közbenjárására részesítette kegyelemben az elnök. Az 54 éves tanítónőt azért ítélték el, mert engedte, hogy tanítványai Mohamednek nevezzék el egyik társuk játékmackóját. Gibbons írásos nyilatkozatban fejezte ki sajnálatát ki amiatt, ha kellemetlen helyzetet okozott, és az iszlám iránti mély tiszteletének adott hangot.

A brit kormány diplomáciai lépéseket tett a tanítónő szabadon bocsátásáért. E törekvések keretében járt közben hétfőn két muzulmán brit politikus - a Lordok Házának két tagja - a szudáni államfőnél Gibbons érdekében. Gordon Brown brit miniszterelnök "elragadtatva és megkönnyebbülten" fogadta az amnesztiáról szóló hírt.

Előzőleg egy befolyásos szudáni iszlám testület, az Ulémák Tanácsa a kegyelemben részesítés ellen foglalt állást, a múlt héten kirótt büntetést pedig túl enyhének találta. Az iszlám megsértéséért járó legmagasabb büntetés pénzbüntetés, hat hónapig terjedő börtön, illetve negyven korbácsütés lehet Szudánban.

Ennek ellenére pénteken több ezer, késsel, illetve bottal felfegyverkezett tüntető követelte Szudán fővárosában Gibbons brit tanítónő kivégzését, bírálva, hogy az illetékes bíróság előző nap nem halálos ítéletet hozott.

A brit parlamenti küldöttség köréből származó értesülés szerint Gibbons várhatóan még hétfőn elhagyja Szudánt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szudáni tüntetők a brit tanítónő kivégzését követelik

Késsel, illetve bottal felfegyverkezett több száz tüntető követelte pénteken Szudán fővárosában az iszlám megsértéséért 15 napi börtönbüntetésre ítélt brit tanítónő kivégzését, bírálva azt, hogy az illetékes bíróság az előző nap nem ítélte halálra az 54 éves nőt.

MTI Világ

Szudán: vádemelés a letartóztatott brit tanítónő ellen

Vádat emeltek a muzulmán vallás megsértése címén szerdán Szudánban az ellen a brit tanítónő ellen, aki hagyta, hogy a tanítványai az iszlám alapító prófétájáról, Mohamedről nevezzék el játékmackójukat. London tiltakozott az eljárás miatt.

Az Európai Parlamentben sincs egyetértés a Covid-oltással kapcsolatban

Az Európai Parlamentben sincs egyetértés a Covid-oltással kapcsolatban

Céklát hív vissza a forgalomból a Bonduelle a Sparból, mert üvegdarabok lehetnek benne

Céklát hív vissza a forgalomból a Bonduelle a Sparból, mert üvegdarabok lehetnek benne

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét