Tetszett a cikk?

Nem ért egyet a környezet- és klímavédelem alapvető logikai összefüggéseivel Michael Braungart, világhírű német kémikus, aki a világhírű "Bölcsőtől bölcsőig" című könyv szerdai budapesti bemutatóján felvázolta alternatív szemléletmódjának főbb elemeit.

Bölcsőtől bölcsőig

A könyvet megrendelheti itt!
A könyv társszerzője szerint a ma divatos zöld erőfeszítések zöme a társadalmon belül csak a bűntudatébresztést szolgálják. A globális felmelegedés elleni harc jegyében szükségesnek vélt ökológiai lábnyom-csökkentés azt sugallja, hogy legyünk kevésbé rosszak a klímára, sőt, az lenne a legjobb, ha nem is léteznénk - vélekedett a tudós. Szerinte ez csúcsosodik ki abban a közvélekedésben, hogy a Föld túlnépesedett és nincs elég erőforrás ennyi embernek. Ehhez képest a világ összes hangyájának a tömege négyszeresét teszi ki a Földön élő 6,5 milliárd emberének, a hangyatársadalom az emberekével ellentétben mégis harmóniában él a természettel - mutatott rá Michael Braungart.

Szerinte nem környezeti, túlnépesedési, hanem tervezési, technikai problémával küzd jelenleg az emberiség. Az emberek által használt termékek nem elég jók. Úgy kellene azokat megtervezni és használatuk után kezelni, hogy a természetes anyagfolyamatokba a kiselejtezésüket követően bekapcsolódhassanak. A professzor nem ismeri a "hulladék" fogalmát, szerinte a használatot követően minden anyag képes a természet táplálására, legjobb esetben pedig zárt rendszerben az újrahasznosulásra.

Példaként saját könyvét említette, amely nem papírból, és még csak nem is újrahasznosított papírból készült, hanem műanyagból. Így nem kevesebb fát kell kivágni, hanem egyáltalán nem kell fát kivágni - jelezte.

Braungart úgy véli, a "legkevésbé rossz megoldásra való törekvés" helyett arra van szükség, hogy a gyártók a jóra törekedjenek. Amíg azonban az ugyancsak divatos ökohatékonyság lebeg a gyártók szeme előtt, addig olcsó dolgokra törekednek, amelyek - ha kis mértékben is - károsak a környezetre - közölte.

A Bölcsőtől bölcsőig című könyv a HVG Kiadó gondozásában jelent meg

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zsámbéki Gábor: Lerombolása barbárság, és így marad meg az emlékezetben – Búcsú az Ódrytól

Zsámbéki Gábor: Lerombolása barbárság, és így marad meg az emlékezetben – Búcsú az Ódrytól

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Navalnij szabadon bocsátását kérte Putyintól az Európai Tanács elnöke

Navalnij szabadon bocsátását kérte Putyintól az Európai Tanács elnöke