szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok korszerű rakétaelhárító rendszereket ad el az Egyesült Arab Emírségeknek és Kuvaitnak, összesen 10,4 milliárd dollár értékben - jelentette be szerdán a Fehér Ház.

Ez a legnagyobb tervezett amerikai fegyvereladás olyan öbölmenti arab államoknak - közéjük tartozik Szaúd-Arábia is -, amelyeknek Washington az ellensúly szerepét szánja Irán, Szíria, valamint az al-Kaida terrorszervezet és a Hezbollah libanoni szervezet ellenében.

A Pentagon közölte a kongresszussal, hogy az Egyesült Arab Emírségek 288 darab PAC-3-as rakétát kíván vásárolni felszerelésekkel együtt összesen 9 milliárd dollárért a Raytheon és Lockheed Martin vállalattól. Kuvait összesen 80 darab PAC-3-as rakétára, korszerűsített PAC-2-es rakétákra, valamint Patriot földi kisegítő berendezésekre tart igényt 1,36 milliárd dollár értékben.

A Pentagon indoklása szerint a tervezett 9 milliárd dolláros PAC-3-as fegyvereladás erősítené egy potenciális koalíciós partner hatékonyságát, a vele való együttműködés képességét, egyben mérsékelné a függést a térségbeli amerikai erőktől.

Jay Greer külügyi szóvivő közölte, hogy a fegyverüzletek részét képezik George Bush elnök júliusban meghirdetett stratégiájának, amely a Perzsa-öböl biztonságának fokozását célozza. Condoleezza Rice külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok a mérsékelt erők mögé áll a térségben, ellensúlyozandó Irán, Szíria, az al-Kaida és a Hezbollah hátrányos befolyását.

A Bush-adminisztráció januárban tárja a szövetségi törvényhozás elé egy másik fegyverüzlet részleteit. Szaúd-Arábia olyan, a Boeing cég által gyártott berendezéseket vásárolna, amelyek precíziós pontosságú bombázást tesznek lehetővé.

Az amerikai törvények előírják, hogy a Pentagonnak előzetesen értesítenie kell a kongresszust a fegyvereladásokról. A törvényhozásnak, amely előreláthatóan január második felében vizsgálja meg tüzetesen a fegyverüzletet, jogában áll meggátolni a Pentagon terveinek megvalósítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Irak százmillió dollárért rendelt fegyvert Kínától

Irak százmillió dollár értékben könnyűfegyvereket rendelt Kínától, mivel az Egyesült Államok képtelen Bagdad fegyverkezési szükségleteit kielégíteni - írta a The Washington Post amerikai napilap csütörtöki internetes honlapján Dzsalal Talabani iraki elnököt idézve.