szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország azt fogja követelni az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT), hogy semmisítsen meg minden olyan függetlenségi nyilatkozatot, amelyet Koszovó egyoldalúan tesz - figyelmeztetett kedden a Koszovó ügyében eljárt nemzetközi közvetítő trojka orosz tagja.

Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz nagykövet kijelentette: Oroszország egy ilyen döntés megsemmisítését kéri majd. Az ügyben egyben a BT összehívását is kezdeményezné arra hivatkozva, hogy megsértették a Koszovóval foglalkozó ENSZ-határozatot. Oroszország hagyományos szövetségese Szerbiának, amely ellenzi Koszovó függetlenségét, és a Pristina és Belgrád közötti párbeszéd folytatását akarja elérni.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn figyelmeztette a Nyugatot, Moszkva mindent megtesz, hogy megakadályozza az ügyben a BT megkerülését. Kijelentette, hogy az 1999 júniusában született 1244-es határozat az ENSZ-re ruházta Koszovó közigazgatását, amíg a többségében albánok lakta szerb terület státusáról döntés születik. A határozatot a BT fogadta el, értelmezését sem lehet a BT nélkül megtenni - tette hozzá a moszkvai diplomácia vezetője. Oroszország elutasítja Koszovó függetlenségének kikiáltását, amelyet az ENSZ BT 1244. számú határozatának egyoldalú értelmezésének tekint.

A szerb és a koszovói albánok közötti kompromisszumos megállapodást célzó tárgyalások sikertelenségét követően az ENSZ BT december 19-én vitatja meg Koszovó státusát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Gyelics: Szerbia nem kufárkodik Koszovóval

Belgrád Koszovó kérdésében nem kufárkodik, nem hajlandó lemondani déli tartományáról semmilyen, az EU-tagság lehetőségéről szóló ígéretért sem - jelentette ki hétfőn Belgrádban Bozsidar Gyelics szerb miniszterelnök-helyettes, Borisz Tadics államfő Demokrata Pártjának egyik vezető személyisége.

MTI Világ

A koszovói jelenlét fenntartásáról várható NATO-döntés

A NATO-országok külügyminiszterei várhatóan hivatalos döntést hoznak pénteken Brüsszelben arról, hogy továbbra is fenntartják a jelenleg minteg 17 ezer fős KFOR nemzetközi kontingens koszovói jelenlétét, miközben a ma még elvben Szerbiához tartozó, 90 százalékban albánok lakta tartomány a függetlenség kinyilvánítására készül.

MTI Világ

Koszovó-jelentés: senki nem volt hajlandó engedni

A dél-szerbiai Koszovó sorsáról négy hónapja tartó tárgyalásokon azért nem sikerült megállapodásra jutni, mert sem a szerbek, sem a koszovói albánok nem akartak engedményt tenni a szuverenitás kérdésében - derül ki az ügyben eljáró nemzetközi közvetítők pénteken nyilvánosságra került jelentéséből.

31 éves korábbi modellre bízták a Citadella felújításának vezénylését

31 éves korábbi modellre bízták a Citadella felújításának vezénylését

Nőies-e még a nő, aki felvállalja: ugyanúgy vannak emésztési szakaszai, mint egy férfinek?

Nőies-e még a nő, aki felvállalja: ugyanúgy vannak emésztési szakaszai, mint egy férfinek?

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között