szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A katonai junta képviselőjével találkozott Aung Szan Szú Kji házi őrizetben lévő ellenzéki vezető - közölte pénteken egy mianmari kormánytisztviselő.

A junta elfojtotta a tavalyi tüntetéseket
© AP
Két hónap óta ez az első eset, hogy Aung Szan Szú Kjival kapcsolatba lép a mianmari (burmai) kormány erre kijelölt tagja. A tavalyi rendszerellenes tüntetések elfojtását követően a nyugati országok és az Egyesült Államok nyomást gyakoroltak a mianmari katonai vezetésre, hogy folytasson párbeszédet a demokratikus reformokról Aung Szan Szú Kjivel.
   
Egy kormánytisztviselő - aki kérte neve elhallgatását, mert nincs felhatalmazva a sajtó tájékoztatására - elmondta, hogy a kormány által kinevezett kapcsolattartó, Aung Kji, a munkaügyi tárca vezetője egy órán keresztül tárgyalt az ellenzék vezetőjével. A két személy negyedszer találkozott, november 19-e óta azonban első alkalommal. A megbeszélés részletei nem ismeretesek.
    
Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár a múlt kedden sürgette, hogy a mianmari katonai vezetés kezdjen tárgyalásokat Aung Szan Szú Kjival, és engedje szabadon a politikai foglyokat. A The Washington Post című lapban az amerikai külügyminisztérium harmadik legjelentősebb tisztviselője azt írta, hogy a katonai junta politikája jelenti a legnagyobb veszélyt Mianmar egységére, stabilitására és boldogulására. Burns hangoztatta, az Egyesült Államok támogatja az ENSZ-nek azokat az erőfeszítéseit, hogy kezdődjön nemzeti párbeszéd a délkelet-ázsiai országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!