szerző:
MTI

John McCain szenátor nyerte szombaton a dél-karolinai republikánus előválasztást. A nevadai jelölőgyűléseken a demokrata párti Hillary Clinton, illetve a republikánus Mitt Romney lett az első. Három egyszerre zajló jelöltválasztó rendezvénnyel eddig ez a szombat volt a két hete kezdődött előválasztási időszak "legsűrűbb" napja.

Az amerikai elnökjelöltségéért folytatott versenyben McCain második győzelmét szerezte meg New Hampshire után. Az iraki háborút támogató vietnami veterán szoros versenyben győzte le Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzót. McCain 33, Huckabee pedig 30 százalékos eredményt ért el a szavazatok 93 százalékos feldolgozottsága mellett. Ismét a futottak még kategóriába szorult Rudy Giuliani volt New York-i polgármester 2 százalékkal, akinek győzelmét a konzervatív elemzők "nem győzik kivárni".

John McCain a konzervativizmus bástyájának számító államban nyert. A dél-karolinai versenynek nagy tétje volt a kormányzópárti aspiránsok táborában: 1980 óta csak olyan politikus lett a republikánus párti elnökjelölt, aki ebben az államban nyert. Nagy kérdés, hogy McCain folytatni tudja-e ezt a "hagyományt" a jelenlegi nyitott versenyben.

Dél-Karolinában - az amerikai Dél első államában, ahol előválasztást tartottak - McCain, a New Hampshire-i, illetve Huckabee, az iowai győztes vívott nagy harcot. Mindkettőnek bizonyítani kellett, hogy nem csak egy állam erejéig tart a csoda. Ez McCainnek sikerült. Huckabee - akárcsak Iowában - a déli Biblia-övezethez tartozó Dél-Karolinában is jelentős számú evangéliumi keresztény segítségével tudott komoly eredményt elérni.

McCain dél-karolinai győzelmével azonban továbbra sem oszlott el a republikánus pályázók mezőnyét borító köd. A szintén szombaton rendezett nevadai jelölőgyűléseken vetélytársa, Mitt Romney szerzett fölényes győzelmet, 51 százalékkal. McCainnek ott csak harmadik hely jutott 13 százalékkal, a második Ron Paul texasi képviselő lett 14 százalékkal. Huckabee 8, Giuliani csak 4 százalékot kapott.

McCain tehát újabb lendülettel folytathatja a jelöltaspiránsok államról államra vezető akadályfutását. Nem kisebb reménnyel küzd tovább Mitt Romney is, aki szombati nevadai győzelmével a két hete tartó előválasztási időszakban eddig a legtöbb küldöttet tudta összegyűjteni. Már az sem látszik valószínűnek, hogy a február 5-i "gigakedden", amikor 22 államban rendeznek jelöltválasztásokat, eldől a republikánus jelöltség sorsa. A következő nagy összecsapás a republikánus pályázók között a január 29-i floridai előválasztáson lesz, ahol Giuliani biztosra veszi győzelmét.

Nevadában a demokraták mezőnyében a volt first lady, a január 8-i New Hampshire-i előválasztások győztese, most - többek között a híres Las Vegas-i kaszinókban tartott - jelölőgyűléseken ismételte meg győzelmét.

"Így nyertünk Nyugaton" - mondta tömören Bill Clinton volt elnök felesége nevadai győzelme után. Ezzel arra utalt, hogy reményei szerint Nevada után a többi nyugati államban is, főleg a legnagyobb népességű, 36 milliós szövetségi államban, Kaliforniában is győzelmet szerez.

A szavazatok 98 százalékának összeszámlálása alapján Clinton 51 százalékot kapott, Barack Obama szenátor eredménye 45 százalék. A New York-i szenátor asszony azonban a becslések szerint csak 12, míg Obama 13 elkötelezett delegáltat szerez a nyári szövetségi jelöltállító pártgyűlésre ebből a szövetségi államból. A harmadik helyet John Edwards volt észak-karolinai szenátor szerezte meg 4 százalékos eredménnyel.

A kutatások szerint Clintont támogatta a fehérek és a nők fele, valamint a hispán szavazók kétharmada. Obama mögé állt viszont a feketék 80 százaléka. Clinton a városokban, Obama vidéken szerepelt jobban. A nyári országos jelöltállító konvencióra küldendő delegáltak számát illetően Clinton vezet 236 küldöttel, Obamának 136, Edwardsnek 50 delegáltja van. A demokrata pályázók, köztük a két éllovas következő megmérettetése a jelentős fekete népességű Dél-Karolinában lesz, január 26-án.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Obama behozta Clinton előnyét

Barack Obama demokrata elnökjelölt-aspiránsnak sikerült behoznia legerősebb párton belüli riválisa, Hillary Clinton korábbi előnyét egy kedden közzétett, országos közvélemény-kutatás eredményei szerint. New Hampshire-ben, ahol ma tartják az elnökjelölt-előválasztásokat, egyes felmérések szerint kétszámjegyű vezetésre tett szert Obama Clintonnal szemben.

MTI Világ

Hillary Clintont a nők segítették győzelemre

A női szavazók maga mellé állításának köszönheti Hillary Clinton, hogy meglepetésre győzelmet aratott az amerikai elnökjelöltek kiválasztását célzó előválasztások első felvonásán New Hampshire államban – szólnak a gyorselemzések.

MTI Világ

Clinton magyarázza "félreértett" megjegyzését

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért küzdő Hillary Clinton vasárnap az NBC televízióban cáfolta, hogy a feketékkel szembeni előítélet húzódott volna meg egy korábbi megjegyzése mögött, amelyet Martin Luther King néhai fekete emberi jogi harcosról tett. Clinton pártbeli vetélytársát, az afro-amerikai Barack Obamát hibáztatta, amiért annak kampányában szerinte tudatosan eltorzították az ő szavait.

hvg.hu Világ

Clintonné sírása nem mindenkinek jött be

Amikor a New Hampshire-i előválasztáson Hillary Clinton rácáfolt az előjegyzésekre és legyőzte esélyesebbnek tartott demokrata ellenfelét, Barack Obamát, több elemző is néhány könnycseppnek tulajdonította a váratlan sikert.

MTI Világ

Egymást támadta Obama és Clinton

Az iowai előválasztások győztes és vesztes demokrata elnökjelölt-aspiránsa, Barack Obama és Hillary Clinton egymást támadta vasárnap, két nappal a sorsdöntőnek tekintett New Hampshire-i előválasztási forduló előtt.

Szuperfrakciója lehet az EP-ben a radikális jobboldali pártoknak

Szuperfrakciója lehet az EP-ben a radikális jobboldali pártoknak

Elege lett a rendőrségnek

Elege lett a rendőrségnek

Meglepően lusták: oroszlán módjára vadásznak a tigriscápák

Meglepően lusták: oroszlán módjára vadásznak a tigriscápák

Ezt talán benézték: mégsem sikerült megfejteni az érthetetlen Voynich-kézirat rejtélyét

Ezt talán benézték: mégsem sikerült megfejteni az érthetetlen Voynich-kézirat rejtélyét

Viccesen komoly: terepen nyúztuk az új Suzuki Jimnyt

Viccesen komoly: terepen nyúztuk az új Suzuki Jimnyt

Strache helyett Norbert Hofer lett az Osztrák Szabadságpárt új elnöke

Strache helyett Norbert Hofer lett az Osztrák Szabadságpárt új elnöke