szerző:
MTI

Hillary Clinton demokrata és John McCain republikánus szenátor közül kell majd az amerikaiaknak elnököt választaniuk novemberben - olvasható a neves washingtoni konzervatív politikai elemző, Robert Novak csütörtöki hírlevelében.

 

Novak szerint a demokrata oldalon a vegyes etnikumú szavazóbázison belül két lényeges fejlemény történt. Azok a feketék, akik azelőtt Hillary mögött álltak, valószínűleg Obamát fogják támogatni. A latino szavazók viszont Bill Clinton feleségében látják az ideális elnökjelöltet, illetve elnököt. A legnépesebb Kaliforniában ez utóbbi tényező Clinton javára billenti a mérleget.

Novak szerint a játszma azonban egyáltalán nincs lejátszva. Csaknem 20 százalékos a bizonytalan demokrata szavazók aránya, ami kellemetlen meglepetést szerezhet Clintonnak. A harmadik aspiráns, John Edwards volt észak-karolinai szenátor ráadásul valószínűleg Obamának "adná át" szoros verseny esetén delegáltjait a szövetségi jelöltállító kongresszuson.

A republikánus oldalon még mindig hangos a "McCain - soha" jelszóval kampányoló tábor. McCaint sokan bírálják amiatt, hogy számtalanszor eljátszotta a különutas szenátor szerepét, sok kérdésben szembement a republikánus állásponttal. Előbb-utóbb azonban össze kell rázódnia a kormánypárti tábornak egy vezető mögött. Ha McCain nyer Floridában, kétségkívül ő lesz ez a vezető.

A versenyen kívüli nagy súlyú politikusok sorra leteszik voksukat egyik vagy másik aspiráns mellett. Az utóbbi napok egyik legnagyobb meglepetését okozta, hogy McCain mellett állt ki a független Joe Lieberman szenátor, aki az iraki háború ügyén kívül rendre a demokrata szavazattöbbséget erősíti. Ez azt jelzi, hogy McCain a republikánus blokkon kívül is sokak számára vonzó.

A héten 23 szövetségi állam kormányzója jelentette be, hogy kit támogat. A legtöbb, 9 támogatását Hillary Clinton szerezte meg. Őt támogatja Eliot Spitzer New York-i kormányzó is. A kormányzók rendelkezésére álló kapcsolati és szervezeti háttér fontos szerepet játszhat egy-egy jelölt kampányának sikerében, az adománygyűjtésben. Miközben az aspiránsok vitáznak és a népszerűségi adatok röpködnek, nem szabad elfelejteni, hogy az amerikai elnökválasztási verseny legfontosabb tényezője a pénz. A legnagyobb anyagi háttere az egész mezőnyben Hillary Clintonnak van, a republikánus oldalon Mitt Romney vezet, aki személyes vagyonából is tekintélyes összegeket áldozott kampányára. Obamát a 23-ból öt kormányzó támogatja, John McCaint négy, Romney-t három. Giuliani megint hátul kullog, csak Rick Perry texasi kormányzó állt ki jelöltsége mellett. Az egyik legfontosabb állam, Kalifornia élén álló Arnold Schwarzenegger eddig senkit sem volt hajlandó nevével támogatni.

A szombati dél-karolinai demokrata előválasztás után jövő héten kedden rendezi meg mindkét párt az előválasztások floridai fordulóját. Utána következik az egyenesen nemzeti választási napként is emlegetett "cunami kedd", február 5-e, amikor 22 állam választói nyilvánítanak véleményt, egyebek között a nagy súlyú, sok delegáltat adó Kaliforniában, New Yorkban és Illinois-ban.

Február 5-én csaknem 1 700 demokrata küldöttről döntenek. A Demokrata Párt augusztus végi jelöltállító konvencióján az a pályázó szerzi meg a jelöltséget, aki 2025-öt megszerez a 4049-ből. A Republikánus Párt szeptember eleji kongresszusának kevesebb a részvevője: ott a győztes aspiránsnak 1 191-et kell begyűjteni a 2 380-ból. A február 5-i szuperkedden mintegy 1 000 republikánus delegáltról döntenek az államok.

A választók hatalmas tömege miatt február 6-ra elvben már mindkét oldalon eldőlhet az előválasztási verseny. A szoros versengés miatt azonban sokan nem zárják ki, hogy az elnökjelölt-választási akadályfutás február 5-e után is folytatódni fog.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Clinton magyarázza "félreértett" megjegyzését

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért küzdő Hillary Clinton vasárnap az NBC televízióban cáfolta, hogy a feketékkel szembeni előítélet húzódott volna meg egy korábbi megjegyzése mögött, amelyet Martin Luther King néhai fekete emberi jogi harcosról tett. Clinton pártbeli vetélytársát, az afro-amerikai Barack Obamát hibáztatta, amiért annak kampányában szerinte tudatosan eltorzították az ő szavait.

MTI Világ

Sűrű nap az USA-ban: Clinton, Romney, McCain

John McCain szenátor nyerte szombaton a dél-karolinai republikánus előválasztást. A nevadai jelölőgyűléseken a demokrata párti Hillary Clinton, illetve a republikánus Mitt Romney lett az első. Három egyszerre zajló jelöltválasztó rendezvénnyel eddig ez a szombat volt a két hete kezdődött előválasztási időszak "legsűrűbb" napja.

MTI Világ

Obama zavarónak tartja Bill Clinton szereplését

Az amerikai elnökjelöltségért küzdő Barack Obama szenátor egy televíziós interjúban kendőzetlenül bírálta Bill Clintont: zavarónak nevezte a volt elnök kampányszereplését, aki szerinte valótlan dolgokat állít róla.

hvg.hu Világ

Clintonné sírása nem mindenkinek jött be

Amikor a New Hampshire-i előválasztáson Hillary Clinton rácáfolt az előjegyzésekre és legyőzte esélyesebbnek tartott demokrata ellenfelét, Barack Obamát, több elemző is néhány könnycseppnek tulajdonította a váratlan sikert.

Elájult az egyik TV2-s dolgozó, mikor a Jobbik bement a tévébe

Elájult az egyik TV2-s dolgozó, mikor a Jobbik bement a tévébe

Ha ezt Strache előbb tudta volna: így ellenőrizheti, hogy be van-e kamerázva az Airbnb-je

Ha ezt Strache előbb tudta volna: így ellenőrizheti, hogy be van-e kamerázva az Airbnb-je

A nap fotója: egyedi nagycsaládos matrica a VW-től

A nap fotója: egyedi nagycsaládos matrica a VW-től

A Porsche, amire BMW-logót tettek

A Porsche, amire BMW-logót tettek

Először nyert arab nyelvű könyv Man Booker-díjat

Először nyert arab nyelvű könyv Man Booker-díjat

Bezár az ingyenes fotótároló: már csak egy napja van, hogy lementse a képeit

Bezár az ingyenes fotótároló: már csak egy napja van, hogy lementse a képeit