szerző:
hvg.hu/MTI

Moszkvában őrizetbe vették a világ legnagyobb orosz maffiafőnökének tartott Szemjon Mogiljevicset, alias Szeva bácsit, aki évekig élt Magyarországon, s akit számos forrás összefüggésbe hoz az olajszőkítési üggyel is. De ki is az a Szeva-bácsi, akin a világ több titkosszolgálata is rajta tartja a szemét? Ismerje meg az egyik legbefolyásosabb "üzletember" nem mindennapi pályafutását!

Szemjon Mogiljevics (Szeva bácsi) az egyik legveszélyesebbnek tartott orosz bűnszövetkezet, a szolncevói csoport piszkos pénzeit mosta tisztára, több mint 18 éve vadászik rá az FBI. Világéletében tagadta, hogy maffiózó lenne. Állítólag a világ legnagyobb, Vörös Maffiaként ismert orosz bűnszövetkezetének feje, többek között fegyver- és kábítószer-kereskedelemmel, nukleáris anyagok forgalmazásával, prostitúcióval, pénzmosással és védelmi pénzek kizsarolásával foglalkozik.

Meggazdagodása a nyolcvanas években kezdődött, amikor az Oroszországból kivándorló, s hirtelen indulni kénytelen zsidók nem tudták magukkal vinni értékeiket. Mogiljevics ezeket megvette, ígérve, hogy majd később eladja, és az ellenértéket elküldi a tulajdonosoknak, ám állítólag soha nem küldött senkinek semmit. Később, 1990 körül maga is Izraelbe költözött több "munkatársával" együtt, immár milliomosként. Számos titkosszolgálat szerint a szervezethez több bérgyilkos banda tartozott, s a "védelemért" fizetni nem akaró boltosokat és üzletembereket e bandák különös kegyetlenséggel kínozták és ölték meg.

Olajszőkítésben vett részt

Magyarországra 1991-ben érkezett magyar feleségével, és állampolgárságot is szerzett. Számos forrás szerint jelentős szerepe volt az olajszőkítési ügyben, amely nem csupán Magyarországon okozott hatalmas adókieséseket. 1995-től, amikor a brit hatóságok lefoglalták a pénzmosásra alapított cégei egyikének 80 millió dollárját, és körözést adtak ki ellene, Budapest lett a főhadiszállása, és innen intézte külföldi bűnügyeit is.

Állítólag 1993-ban szövetkezett az oroszországi Szolncevo-bandával lopott oroszországi, valamint közép- és kelet-európai műkincsekkel való kereskedelemre. 1993-ban egy prágai vendéglőben találkozott a szolncevóiakkal, de a találkozót megrohanta a rendőrség, mivel az oroszországi maffiózók értesülések szerint le akarták lőni Mogiljevicset.

Egy év múltán az Inkombank elnökével kötött tikos üzlet alapján megvette a pénzintézetet, Oroszország egyik legnagyobb magánbankját, s ezzel közvetlen kapcsolatba került a pénzügyi világgal, valamint jelentős részt szerzett a Szuhoj katonai repülőgépgyártó konszernben. Az Inkombank 1998-ban gyanús körülmények között összeomlott. 1997-98-ban kanadai újságírók leleplezték, hogy másokkal együtt Mogiljevics áll a torontói tőzsdén jegyzett, egymilliárd dollárra becsült YBM Magnex cég mögött. A vállalat részvényei pillanatok alatt értéktelenné váltak, amikor kiderült, hogy a jövedelmező nemzetközi tevékenység merő látszat, csalás volt. 1998-ig az Inkombank a Menatep bankkal részt vett egy 10 milliárd dolláros pénzmosási ügyletben, amelyet a Bank of New York útján folytattak.

Milliárdos pénzmosások (Oldaltörés)

Amikor az ezredfordulón a BBC egyik újságírója arról faggatta, miért nevezte meg őt a szervezett bűnözés egyik legfelső szintű gengszterfőnökének az FBI az orosz, a német és az olasz titkosszolgálattal egy 1995-ben közösen készített jelentésében, Mogiljevics azt válaszolta: bizonyára azért, mert csak Davidoff cigarettát szív.

Prága-Budapest

Mogiljevics korábban Prágában, Bécsben és Budapesten tevékenykedett, de megfordult Ukrajnában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Izraelben is. A fekete pénzeket Egyesült Államokban értékpapírcsalás miatt felfüggesztett, anno általa alapított YBM Magnexen, illetve a Nagy-Britanniában a Csatorna-szigeteken bejegyzett off-shore cégen, az Arigonon keresztült mosta.

Nemcsak Magyarországon, de Csehországban is kapcsolatba hozták olajügyletekkel, ahol – az orosz és a cseh maffiózók közti háborúzások miatt – a magyarországihoz hasonló robbantások és leszámolások voltak. Csehországból azután utasítottak ki Mogiljevicset és embereit, hogy 1995 májusában egy prágai éjszakai mulatóban (melynek az orosz maffiafőnök tulajdonában álló Prague Center adott otthont) az FBI-jal együttműködő cseh kommandósok ütöttek rajta. Noha terhelő adat és bizonyíték nem került elő Szeva bácsiékkal kapcsolatban, a cseh igazságügyi szervek – kiutasításukkal – egyértelművé tették, hogy nem tűrik meg az orosz maffiát az országban.

Leszámolások Budapesten

Az orosz maffia a cseh kiutasítás után tette át székhelyét Budapestre, ahol nem sokkal később a magyar alvilággal került összetűzésbe. Ennek az alvilági leszámolásnak lett az áldozata a Bentley luxusgépkocsijában meggyilkolt Seres Zoltán, illetve az Aranykéz utcában felrobbantott, a rendőrségnek „Szeva bácsira” terhelő vallomást tett Boros Tamás is. Számos ismert magyar gengszter azonban időben felismerte, hogy túlélésük érdekében le kell paktálniuk az oroszokkal, így ők túlélték a háborút. Mindenesetre az orosz maffia magyarországi működése száznál több gengsztergyilkossághoz, 170 robbantáshoz, emberrablásokhoz, zsarolásokhoz és más súlyos bűncselekményekhez vezetett.

A magyar fővárosban Szeva bácsi sztriptízbárokat, éjszakai bárokat, kuplerájokat működtetett, de a rendőrség nem lépett fel ellene. Egyes források szerint Mogiljevics annak köszönhette a "méltányos" magyar elbánást, mert aktív szerepe volt egy szigorúan titkos nemzetközi akció lebonyolításában. A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat Csecsenföldön elrabolt munkatársait a helyi hatóságok többször, sikertelenül igyekeztek kiszabadítani, de Szeva bácsi közreműködésére végül sikerült. De nem mindig tudott élni befolyásával: sokat ártott tekintélyének, amikor egy közéleti személyiségekkel szoros kapcsolatot tartó orosz zenésznek az ő védelmére bízott fiát, Jevgenyij Uszpenszkijt 1998 tavaszán Budapesten elrabolták, s csak 100 ezer dolláros váltságdíj fejében nyerte vissza a szabadságát.

Mogiljevics 1999-ben hagyta el Magyarországot, nem sokkal azután, hogy az adórendőrség házkutatást tartott több érdekeltségénél. 2003-tól kezdve Oroszországban élt – a moszkvai Ukrajna szállóban lakott, ott bérelt irodát –, és földgázzal foglalkozott.

A gázbizniszbe is beszállt

Az Eural Trans Gas nevű, Magyarországon bejegyzett cégén "folyt át" az Ukrajnába szállított türkmenisztáni gáz. Amikor sorozatos botrányok után a céget kizárták az ukrajnai gázszállításból, helyére a svájci székhelyű RosUkrEnergo lépett, amelynek fele a Gazprom, másik fele egy sokáig meg nem nevezett ukrán üzletember tulajdonában van. A RosUkrEnergón folyik át a Türkmenisztánból érkező, Ukrajnának a Gazprom által eladott gáz teljes egésze, s a cég ebből évi 800 millió dollár tiszta bevételre tesz szert. Amikor Mogiljevics ellen az Egyesült Államokban eljárás indult, közzétették, hogy a RosUkrEnergo közel felének tulajdonosa Dmitrij Firtas ukrán üzletember. Firtas korábban Mogiljevicshez kötődő cégeknél dolgozott, többek között ő volt az Eural Trans Gas közép-ázsiai képviselője.

A magyar Nemzetbiztonsági Hivatal 2000. évi tevékenységéről 2001-ben kiadott évkönyve név szerint nem említi, de körülírja az 1991-1999 között Magyarországon tevékenykedő, Szemjon Mogiljevics vezette orosz-ukrán bűnszervezetet, rámutatva, hogy azt sikeresen felszámolta. Szeva bácsi 1999-ben távozott az országból, 2000-ben emberei is elmentek, miután előbb kiárusították ingatlanjaikat és fedőcégeiket.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tette Mogiljevicset a körözöttek listájára az YBM Magnex kanadai cég befektetőinek kárára elkövetett csalás miatt. Az FBI körözési dokumentuma szerint Mogiljevics valószínűleg fegyvert visel és veszélyesnek tekintendő, tevékenysége egész Közép- és Kelet-Európára, a NATO-ra és a terrorizmus elleni harcra nézve is fenyegető.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Önt is "elviszi" a NASA a Marsra, csak jelentkezni kell hozzá

Önt is "elviszi" a NASA a Marsra, csak jelentkezni kell hozzá

Kiakadt a holland hagymás, mert a magyar hatóságok megsemmisítették egy rakományát

Kiakadt a holland hagymás, mert a magyar hatóságok megsemmisítették egy rakományát

Üthet vagy visszaüthet a Huawei elleni támadás?

Üthet vagy visszaüthet a Huawei elleni támadás?

Szétszedték a OnePlus új csúcsmobilját, hogy kiderüljön, mennyire vízálló a szelfikamera – videó

Szétszedték a OnePlus új csúcsmobilját, hogy kiderüljön, mennyire vízálló a szelfikamera – videó

Egy 13 éves pécsi fiú filmes díjat nyert Cannes-ban

Egy 13 éves pécsi fiú filmes díjat nyert Cannes-ban

Gyermekotthonban erőszakoltak meg egy 11 éves fiút

Gyermekotthonban erőszakoltak meg egy 11 éves fiút