szerző:
MTI

Szemjon Mogiljevics és Vlagyimir Nyekraszov, az Arbat-Presztizs üzletlánc tulajdonosa csütörtök esti őrizetbe vétele óta folynak a házkutatások a különösen nagy értékű adócsalással gyanúsított két őrizetes lakásán és irodáiban, s a hírek szerint Mogiljevicsnél megtalálták azt az adópapírt, amely bizonyítékul szolgálhat a felhozott vádra. Mogiljevics erre annyit mondott, hogy Nyekraszov egyszer nála felejtette a bizonyos papírt.


A 2005-2006-ban elkövetett adócsalás értéke nem egészen 50 millió rubel. Módszere jól ismert: az Arbat-Presztizs nagy értékű szállítások ellenértékét kifizette három, külön e célra létrehozott s aztán nyomban felszámolt cégnek, és visszaigényelte a kifizetések után az ÁFÁ-t. Minthogy az amerikai hatóságok Mogiljevics vagyonát mintegy 100 millió dollárra teszik - az orosz illetékesek szerint még ez is erősen alábecsült adat -, és Nyekraszov vállalkozása is több mint 450 millió dollár értékű, megfigyelők szerint furcsa, hogy ilyen "csekély" összegű adócsalást követtek volna el.

Mivel a nyomozó szervek munkatársai sem igen csinálnak titkot abból, hogy a csütörtök esti kommandós akció fő célpontja Mogiljevics volt, számos orosz megfigyelő szerint az Arbat-Presztizs üzletlánc csekélynek tekinthető adócsalási ügye csak ürügy volt. A Moszkovszkij Komszomolec című lap felhívta a figyelmet a szokatlan sietségre is: a büntetőeljárást csütörtökön reggel indították meg, este már őrizetbe vették a két férfit, és az őrizetben tartást már másnap délelőtt két hónapra jóváhagyta az illetékes bíróság.

Többen összefüggést látnak Mogiljevics őrizetbe vétele és az ukrán belpolitika között. Julija Timosenko új ukrán kormányfő ugyanis Mogiljevicset egyik fő ellenségének tekinti, mivel Kijevben úgy tartják, hogy Dmitrij Firtas, az Oroszország által Ukrajnának szállított türkmenisztáni gáz ügyletében közvetítőként szereplő RoszUkrEnergo cég tulajdonosa Mogiljevics embere. Timosenko igyekszik megszabadulni a szerinte az előző kormány érdekeit szolgáló közvetítő cégtől, és olyannal felváltani, amely saját ellenőrzése alatt áll.

Dmitrij Firtas Merlin nevű, londoni székhelyű cége ugyanakkor pénteken Londonban kiadott és az MTI-hez eljuttatott közleményben szögezte le: Firtasnak, illetve egyetlen vállalkozásának sincs köze az Arbat-Presztizshez, s nem áll és soha nem is állt semmiféle kapcsolatban Szemjon Mogiljeviccsel, az illető soha nem dolgozott Firtas Centragas nevű cégének, amely partner a RoszUkrEnergóban, illetve az előzőleg hasonló szerepet beltöltő Eural Trans Gasnak, és nem húzott hasznot ezekből.

Mogiljevics őrizetbe vételét igen fontosnak minősítette Peter Kouwenhoven, az FBI philadelphiai igazgatósága szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályának vezetője, mivel, mint az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség kérdésére válaszolva elmondta, az illető a nemzetközi szervezett bűnözés ismert személyisége. Az FBI munkatársa szólt arról, hogy Mogiljevicset - akit jelenleg hivatalosan Szergej Snajdernek hívnak -, az Egyesült Államokban a beruházóknak mintegy 150 millió dollár kárt okozó pénzügyi csalás, pénzmosás és védelmi pénzek kizsarolása miatt keresik 2003 óta.

Mogiljevics őrizetbe vételének nincs köze az ellene Amerikában felhozott vádakhoz - mondta, s hozzátette, hogy az FBI egyszer már kérte az Oroszországban nem is különösebben rejtőzködő Moglijevics kiadását, de "az orosz kollégáknak megkötötte a kezét az alkotmány". (Az ugyanis kizárja, hogy orosz állampolgárt kiadjanak külföldi bűnüldöző szervek kérésére.)

Kouwenhoven kijelentette: már felvette a kapcsolatot az orosz kollégákkal, és jelezte, hogy az FBI kész a "kölcsönös cselekvésre", s sürgette az orosz-amerikai kiadatási egyezmény kidolgozását. Mint mondta, a bűnöző továbbra is a körözött személyek listáján marad, akárcsak tettestársai, akiket az FBI listája Igor Fisherman (Fiserman) és Anatolij Tsura (Cura) néven keres, s akik közül legalábbis Fisherman Oroszországban tartózkodik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiesett az MTK az első osztályból

Kiesett az MTK az első osztályból

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

Ma is többfelé lehet vihar, jégeső

Ma is többfelé lehet vihar, jégeső

„Diktatúra ide vagy oda, nincs az akadémikusoknál nagyobb hatalom”

„Diktatúra ide vagy oda, nincs az akadémikusoknál nagyobb hatalom”

Szétválasztottak egy sziámi ikerpárt Zágrábban

Szétválasztottak egy sziámi ikerpárt Zágrábban

Unokázós csalás: egy 16 éves, káli lány is lebukott

Unokázós csalás: egy 16 éves, káli lány is lebukott