szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A három pártból alakult vajdasági Magyar Koalíció Borisz Tadics jelenlegi államfőt támogatja a szerbiai elnökválasztás második fordulójában annak ellenére, hogy nem kapta meg tőle a programjához igényelt, korábban a segítség feltételeként kikötött támogatást - derült ki a pártszövetség három vezetőjének szerdai, Szabadkán megtartott sajtótájékoztatóján.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, egyben a koalíció elnökjelöltje elmondta, hogy az elmúlt tíz napban alaposan kielemezték a választás első fordulójának az eredményét Ágoston Andrással, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, és Páll Sándorral, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége elnökével. Arra a megállapításra jutottak, hogy az általa szerzett 2,26 százalék, ami több mint kilencvenezer voksot jelentett, kiváló eredmény. Rácáfol ugyanis azokra a közelmúltbeli feltételezésekre, hogy lassan vége a vajdasági magyar kisebbségi politizálásnak. Épp az ellenkezője történt: a vajdasági magyar politikum megkerülhetetlen tényezővé vált a szerbiai politikai porondon - szögezte le a VMSZ elnöke.

Borisz Tadics
© B92
Mint mondta, az elmúlt tíz napban több ízben beszélt személyesen és telefonon Borisz Tadiccsal, a Demokrata Párt (DS) köztársaságielnök-jelöltjével, valamint a DS más tisztségviselőivel. E tárgyalások tükrében a Magyar Koalíció úgy határozott, hogy felszólítja híveit, szavazzanak a jelenlegi államfőre, mert a két jelölt közül - a másik Tomiszlav Nikolics, a radikális párt szélsőséges nacionalistaként emlegetett elnöke - csak ő nyújt reális esélyt arra, hogy Szerbia tovább haladjon az európai integráció útján.

Pásztor István szerint a választás második fordulója után folytatódnak a tárgyalások Tadicsékkal arról, hogy a Magyar Koalíció programjának mely elemei valósulhatnak meg.

A január 20-i első fordulót követően a Magyar Koalíció elnökjelöltje kijelentette: programját - amelyben az államigazgatás jelentős decentralizálása, Vajdaság autonómiájának erősítése, a magyar kisebbség helyzetének javítása, az EU-hoz való határozott közeledés és Koszovó kérdésének békés rendezése szerepel - felajánlja Borisz Tadicsnak, s ha az nyilatkozatban tesz hitet mellette, akkor a Koalíció támogatja, ellenkező esetben viszont nem. A legutóbbi felmérések szerint Tadicsnak talán egy hajszállal jobbak csak a nyerési esélyei, mint ellenfelének.

Nem támogatja viszont Tadicsot a miniszterelnök Kostunica. A kormányfő erről szóló szerdai, az európai politikai gyakorlatban példátlan nyilatkozatával nagyon nehéz helyzetbe hozta Tadicsot.

Tadics hajszállal vezet

Hajszálon fog múlni, ki nyeri a szerbiai elnökválasztást - derült ki egy szerdán ismertetett felmérésből, amely szerint Boris Tadicsnak valamivel jobbak az esélyei, mint Tomiszlav Nikolicsnak. A végeredményhez nagyon közeli előrejelzéseiről ismert Ceszid (Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért) nem sokkal a január 20-i első választási forduló után, január 24-e és 28-a között 1573 embert kérdezett meg. A felmérés csak Szerbiára terjedt ki, Koszovót, ahol a szerb állampolgárok szintén szavazati joggal bírnak, nem érintette.

A válaszokból azt lehetett kideríteni, hogy vasárnap többen (4,2-4,6 millióan) mennek el szavazni, mint a nem egészen 4,1 milliós részvétel mellett lezajlott első fordulóban. A szélesebb, de bizonytalanabb szavazótábort maga mögött tudó, demokratikusnak nevezett jelölt, Borisz Tadics 2,1-2,34 millió szavazóra számíthat, míg a szűkebb, de rendkívül fegyelmezett szavazótáborra támaszkodó Nikolics 2 és 2,25 millió közöttire. A végeredmény tehát nagyon szoros lesz a Ceszid szerint, amely szerint az eredményt erősen befolyásolja majd, hogy az első forduló résztvevői közül ki kit támogat.

Tomiszlav Nikolics - a nézetei miatt - nem számíthatott arra, hogy hivatalosan bárki is mellé áll, s ez nem is következett be. Bőséggel vannak azonban hívei más jelöltek - például a Vojiszlav Kostunica kormányfő által támogatott Velimir Ilics - táborában, s ők akár el is dönthetik a versenyt. Annál inkább, mivel Borisz Tadics a csütörtök éjfélkor beálló kampánycsönd előtt 33 órával még egyetlen jelentős erő nyilvános támogatását sem tudhatta magáénak, mint kiderült a koalíciós partnerét sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Samardzic: Szerbia nem egyezkedhet az EU-val

Szerbiának a jelenlegi körülmények között nem szabad aláírnia az Európai Unióval (EU) a régen várt stabilizációs szerződést, mert azzal megfosztja érveiktől azokat, akik Koszovó függetlensége elleni harcában mindmáig támogatják – jelentette ki újságíróknak Slobodan Samardzic, a koszovói ügyekért felelős szerb miniszter.

Hét nap

Radikális siker Szerbiában

Az erős és stabil Szerbia megteremtése helyett az ország európai integrációját tette meg újraválasztási kampánya új...

MTI Világ

EU és Szerbia: igen és nem egyszerre?

A már parafált stabilizációs és társulási megállapodást egyelőre nem írják alá, de az Európai Unió azzal fordul Szerbiához, hogy február 7-én írjanak alá politikai együttműködési egyezményt - közölte Göncz Kinga magyar külügyminiszter az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozása után.

Sokkolja a rajongókat a Titanic alternatív befejezése

Sokkolja a rajongókat a Titanic alternatív befejezése

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést

XVI. Benedek: A fanatikus katolikusok még mindig nem hiszik el, hogy nem én vagyok a pápa

XVI. Benedek: A fanatikus katolikusok még mindig nem hiszik el, hogy nem én vagyok a pápa