szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az első előrejelzések szerint Borisz Tadics jelenlegi elnök marad Szerbia államfője a következő öt évre.

A Központ a Szabad Választásokért és a Demokráciáért nevű, pontos választási megfigyeléseiről ismert szervezet szerint - a szavazatok 70 százalékának feldolgozása után - Tadics 50,3 százalékkal vezet a voksok 48,1 százalékát megszerzett Tomiszlav Nikolics radikális pártvezér előtt. A Szerbiai Radikális Párt jelöltje vasárnap este beismerte, hogy vereséget szenvedett az elnökválasztás második fordulójában. Borisz Tadics pedig gratulált ellenfelének az általa elért kiváló eredményhez.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Szlovénia vasárnap üdvözölte Tadics újraválasztását. "Az elnökség üdvözli, hogy a szerb nép a jelek szerint megerősítette az ország demokratikus és európai irányvonala iránti támogatását. (...) Az EU elnöksége megerősíti Szerbia európai kilátása iráni elkötelezettségét" - áll az elnökség által kiadott közleményben.

A Központi Választási Bizottság adatai szerint a szavazatok 56,97 százalékának feldolgozása alapján Borisz Tadics 51,16 százalékkal az első helyen, Tomiszlav Nikolics pedig 47,18 százalékkal a második helyen áll. A választás első fordulójában, amikor a jogosultak több mint 61 százaléka ment el szavazni, Nikolics csaknem 200 ezer szavazattal kapott többet, mint Tadics.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép

Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép

Szinte minden kiderült a legújabb Skoda Fabiáról

Szinte minden kiderült a legújabb Skoda Fabiáról

Már háromdimenziós képen is látni, hol szállt le a Marsra a Perseverance

Már háromdimenziós képen is látni, hol szállt le a Marsra a Perseverance