szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elszigetelődés kockázata és az európai jövő reménye közül Boris Tadics újraválasztásával a szerbek a nyitást választották. A megerősödött szerb elnöknek mostantól arról kellene meggyőznie honfitársait, hogy a történelmi balsors helyett a jövő felé forduljanak - írta Remény Szerbia számára című hétfői szerkesztőségi cikkében a Le Monde.

A mértékadó párizsi újság szerint a Jugoszlávia romjain Slobodan Milosevics egykori elnök által megálmodott Nagy Szerbia stratégiájának bukása után a szerbek magukba fordultak és csak az örök áldozat státuszában találtak némi vigasztalódást. Az elnökválasztás vasárnapi eredménye viszont olyan újrakezdésként is értelmezhető, amelyet az elmúlt hetekben az Európai Unió is bátorított, annak ellenére, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék ellenkezése miatt eddig nem sikerült aláírni a stabilizációs és társulási megállapodást Szerbiával.

A Le Monde hangsúlyozza: Tadics - aki jól tudja, hogy balkáni szomszédjaihoz hasonlóan országa helye Európában van - a belső reformok politikájának és a nemzetközi együttműködésnek a híve, de hatalma korlátozott, ugyanis az ország legbefolyásosabb embere Vojislav Kostunica miniszterelnök, aki "kényelmetlen és kevéssé megbízható szövetséges".

Az elkövetkező hetek Koszovóról fognak szólni, hiszen a tartomány az Egyesült Államok és az uniós tagállamok többségének támogatásával ki fogja kiáltani függetlenségét. A nacionalisták által támogatott Kostunica az EU-val való szakítást hirdeti majd meg és a szerb vezetés várhatóan megosztott lesz.

Tadicsnak viszont - aki az elnökválasztási kampány alatt pontosan tisztában volt azzal, hogy azt állítva, miszerint Koszovó Szerbia része, veszett ügyet képvisel - mostantól arról kell majd meggyőzni honfitársait, hogy hagyják abba történelmi sérelmeik emlegetését és forduljanak a jövő felé. "Minden szerb úgy érzi, hogy Koszovó elvesztése igazságtalanság. Akár igazuk van, akár nem, üdvözülésük Brüsszelen és nem Pristinán át vezet" - írta a Le Monde.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Brüsszel üdvözli Borisz Tadics győzelmét

Az EU soros szlovén elnökségének nyilatkozata szerint a szerb nép megerősítette az ország demokratikus és európai irányvonalának támogatását. Nikolics orosz-orientációjával szemben - az EU azt reméli - marad a Brüsszel felé elkötelezett Tadics-vezetés.

MTI Világ

Szerbia: a magyarok Tadics mellé állnak, Kostunica nem

A három pártból alakult vajdasági Magyar Koalíció Borisz Tadics jelenlegi államfőt támogatja a szerbiai elnökválasztás második fordulójában annak ellenére, hogy nem kapta meg tőle a programjához igényelt, korábban a segítség feltételeként kikötött támogatást - derült ki a pártszövetség három vezetőjének szerdai, Szabadkán megtartott sajtótájékoztatóján.

Karácsony: Egy tollat és egy noteszt sikerült elhozni a kormánytól

Karácsony: Egy tollat és egy noteszt sikerült elhozni a kormánytól

Müller: Húsvétig minden regisztráltat be akarunk oltani

Müller: Húsvétig minden regisztráltat be akarunk oltani

Koronavírusos lett a prágai állatkert egyik gorillája és két oroszlánja

Koronavírusos lett a prágai állatkert egyik gorillája és két oroszlánja