szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az EU soros szlovén elnökségének nyilatkozata szerint a szerb nép megerősítette az ország demokratikus és európai irányvonalának támogatását. Nikolics orosz-orientációjával szemben - az EU azt reméli - marad a Brüsszel felé elkötelezett Tadics-vezetés.

 

Borisz Tadics
Brüsszel megkönnyebbül
© B92
A soros elnökség kifejezésre juttatta bizalmát, hogy Tadics újraválasztása meggyorsítja majd Szerbia útját az EU felé. Brüsszelben azért fogadták nagy megkönnyebbüléssel, hogy a szerb elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában a jelenlegi államfő, a nyugatbarát Borisz Tadics legyőzte a radikális nacionalista Tomiszlav Nikolicsot, mert az utóbbi politikus egyértelműen orosz orientációt kínált Szerbia számára. Tadics is ellenzi Koszovó függetlenné válását, de ígéretet tett arra, hogy elnöksége alatt Szerbia a tartomány elvesztése ellen csupán diplomáciai eszközökkel fog fellépni.

Az Európai Unió országainak többsége általános vélekedés szerint röviddel kikiáltása után elismeri majd az új, független Koszovót, de az unió 1800 fős, rendőrökből és igazságügyi tisztviselőkből álló missziót kíván küldeni a helyszínre, azzal a feladattal, hogy a jogállamiság medrében tartsák a koszovói politikai folyamatokat.

Csütörtökön az EU - egy héttel ezelőtt külügyminiszteri szinten kinyilvánított szándéka szerint - politikai megállapodást kíván aláírni Belgráddal, amely megerősítené azt a célkitűzést, hogy Szerbia jövője az európai integrációban legyen. A megállapodás kitérne a vízumkönnyítésre is. Vuk Jeremic szerb külügyminiszter akkor üdvözölte az unió ajánlatát.

A Tadic győzelmét üdvözlő szlovén elnökségi közlemény egyfelől kitér arra, hogy az unió a szerb EU-tagjelölti státus irányába tett lépéseket is meg kívánja gyorsítani, másfelől azonban újra leszögezi: Belgrádnak fokoznia kell erőfeszítéseit annak érdekében, hogy a még rejtőzködő háborús bűnösöket átadják a hágai nemzetközi törvényszéknek.

Magyarország egyértelműen üdvözli Boris Tadic győzelmét a vasárnapi szerb elnökválasztáson, az eredmény fontos a vajdasági magyarok és Koszovó szempontjából is - mondta Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn az MTI-nek. Egyértelműen üdvözöljük az eredményt és egész Szerbia, kapcsolataink és a vajdasági magyarok szempontjából egyaránt nagyon fontosnak tartjuk. Magyarország nyitott minden további együttműködésre - közölte Göncz Kinga. Hozzátette: vasárnap este már gratulált is szerb partnerének. A magyar diplomácia vezetője szerint Boris Tadic kampánya egyértelművé tette, hogy erős marad Szerbia európai elkötelezettsége. Hozzátette: győzelme azt jelenti, hogy a Szerbiában élő emberek is úgy gondolják, az országnak az európai uniós integráció az útja. Az MTI kérdésére kitért arra is, hogy a koszovói állam elismerésében Magyarország nem lesz az elsők között, de "az európai mainstreammel fogunk tartani". Hangsúlyozta: az egyeztetések még folynak az EU-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Megölte magát a szexuális zaklatással vádolt amerikai edző

Megölte magát a szexuális zaklatással vádolt amerikai edző

2021-től új idők a számlázásban: mutatjuk az 5 legfontosabb változást

2021-től új idők a számlázásban: mutatjuk az 5 legfontosabb változást