szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Haladéktalanul üljenek tárgyalóasztalhoz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői, és állapodjanak meg a közelgő helyhatósági választásokra vonatkozó demokratikus verseny és együttműködés szabályaiban - mondta csütörtökön Sepsiszentgyörgyön Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Az Európai Parlament képviselője reggel Székelyudvarhelyen találkozott Szász Jenővel, a frissen bejegyzett MPP elnökével. Megbeszélésük tartalmáról Sepsiszetgyörgyön délután tartott sajtótájékoztatójukon számoltak be. Tőkés ebben a székely városban nyitotta meg egyik irodáját.

Mint azt a püspök az MTI-nek elmondta, a választásokra való felkészülés érdekében megegyeztek egy egyeztető-jelölő bizottság felállításáról, ennek védnökségére Tőkés Lászlót kérték fel. A bizottság célja nemzeti listák felállítása az önkormányzati választásokra, az erdélyi magyar nemzeti ügy iránt elkötelezett személyek jelölése Erdély településein és megyei önkormányzataiban.

Tőkés hangsúlyozta: Az EMNT (mint az autonómiát szorgalmazó gyűjtőszervezet) "ugyanazzal a beállítottsággal" fordul mind az RMDSZ-hez, mind az MPP-hez, vagyis nem pártelv alapján tesz különbséget közöttük, az EMNT célkitűzései jelentik a szempontot.

A püspök ennek szellemében indítványozta: haladék nélkül üljenek tárgyalóasztalhoz az RMDSZ és az MPP vezetői, állapodjanak meg a demokratikus verseny és a demokratikus együttműködés kérdésében. Demokratikus versenyre ott van szükség, ahol ezt a többségben lévő magyarság lélekszáma megengedi, s a nemzeti képviselet nem szenved csorbát. Demokratikus együttműködést pedig a szórványban kell kialakítani - fűzte hozzá -, ahol a képviseletnek az előfeltétele a megállapodás.

Tőkés László az MTI-nek elmondta továbbá: elkészült az a csomagterv, amelynek összeállításával december 5-én Traian Basescuval állapodott meg. A román államfő arra kérte, hogy vessék papírra a magyar közösség főbb célkitűzéseit.

Ez a dokumentáció elkészült - mondta Tőkés -, s olyan témák szerepelnek benne, mint a magyar önrendelkezés biztosítása, a választási törvény olyan fajta módosítása, hogy a magyarság ne szenvedjen hátrányt, román-magyar kerekasztal létrehozása, magyar tanácsos kinevezése az elnök mellé. Tőkés megbízta Toró T. Tibor képviselőt, hogy a javaslatcsomagot hétfőn adja át az államelnöki hivatalnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Tőkés László nem mondott le püspöki tisztségéről

Tőkés László továbbra is a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke marad - erről döntött pénteken a KREK közgyűlése, amely azt követően foglalkozott a kérdéssel, hogy november 25-én az egyházfő európai parlamenti képviselői mandátumot nyert.

MTI Világ

Miért „dajkálja” Basescu Tőkést?

Traian Basescu államfő azért dajkálja Tőkés Lászlót, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sírjon - írta tudósításának címében a Cotidianul.

Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

15-16 problémás pontot tudna felsorolni Dézsi Csaba András az új egészségügyi törvényben

15-16 problémás pontot tudna felsorolni Dézsi Csaba András az új egészségügyi törvényben

Kabrióként is jöhet a Volkswagen ID.3?

Kabrióként is jöhet a Volkswagen ID.3?