szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lemondott Eliot Spitzer, a szexbotrányba keveredett New York-i kormányzó, aki korábban, főügyészként a fehér galléros bűnözéssel szembeni kemény fellépésével szerzett magának hírnevet. A kormányzó - akit a "Wall Street seriffjének" is neveztek - feleségével az oldalán szerdán jelentette be távozását.

"Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam megfelelni annak, amit elvártak tőlem" - fogalmazott és bocsánatot kért. A The New York Times hétfőn robbantotta a hírt: a demokrata párti kormányzó többször igénybe vette egy prostituált hálózat szolgáltatását. A kormányzó már aznap bocsánatot kért családjától és a közvéleménytől, de azt mondta, magánügynek tekinti az esetet.

Azóta viszont óriási nyomás nehezedett rá, többen követelték távozását. James Tedisco, a New York állami törvényhozás kisebbségi republikánus vezetője kedden ultimátumot intézett hozzá: 48 órán belül önként lemond, vagy alkotmányos elmozdítási eljárást kezdeményeznek ellene.

Spitzer és felesége
© AP
Spitzer lemondása március 17-én, hétfőn hatályos. A New York-i kormányzói poszton eddigi helyettese, David Paterson váltja, aki a szövetségi állam első fekete kormányzója lesz. Patersontól - aki csecsemőkora óta csaknem teljesen vak - a The New York Times a kormányzói hivatal megtisztítását várja. Paterson - aki feleségével és két gyerekével Harlemben él - a Columbia Egyetem nemzetközi és közügyek karának docense, a látáskárosultak és testi fogyatékkal élők országosan ismert támogatója.

"A bűntudat, amelyet érzek, mindig kísérteni fog" - fogalmazott a sajtó előtt szerdán Eliot Spitzer, három gyerek apja. "Minden New York-itól és mindazoktól, akik hittek abban, amiért kiálltam, őszintén bocsánatot kérek" - mondta. Egyetlen szóval sem utalt arra, miért mond le. Rövid bejelentése után nem válaszolt kérdésekre.

A The New York Times hétfő óta hangoztatta: nem egyszerűen magánügyről van szó, a kormányzó nemcsak a családját, hanem a közvéleményt is elárulta. A New York-i közvéleményt és a politikai megfigyelőket Spitzer eddigi makulátlan múltja miatt döbbentette meg a botrány.

A kormányzó állítólag visszatérő ügyfele volt a New Jersey-i központú Emperors Club VIP nemzetközi call girl hálózatnak, az utóbbi években 7-8-szor találkozott prostituáltakkal, minden alkalommal több ezer dollárt fizetett az örömlányoknak. Legutóbb februárban, Bálint nap előtt töltött együtt egy estét egy Kristen nevű hölggyel, aki 4300 dollárt kapott.

Az amerikai publikum számára a sajtó szinte valóságshowként tálalta a szexbotrányt, Spitzer lemondását. A The New York Times hétfői híre óta sok politikus, elemző, szakértő szólalt meg az ügyben, szerdán már a bejelentés előtt egy órával kamerák szegeződtek annak a háznak a bejáratára a gazdag manhattani Upper East Side negyedben, a Central Park mellett, ahol Spitzer lakik. A lemondásának helyszínére, irodájába igyekvő Spitzer mozgását, a fekete kocsikból álló oszlopot élőben figyelhették a CNN és Fox News nézői helikopteres kamerákon keresztül New York utcáin.

A szaftos ügy annak minden részletével együtt a hír- és egyéb műsorok vezető témája lett. Az egyik showműsorban Bill Clinton volt elnök hírhedt félrelépésére, a Monica Lewinsky-afférra utalva azt a mondatot adták Spitzer szájába: "Pedig azt hittem, Bill Clinton néhány éve ezt már legalizálta".
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Shake

Szexbotrány: le kéne mondania a New York-i kormányzónak

A szexbotrányba keveredett New Yok-i kormányzó egy dolgot tehet: lemond - írták vezető amerikai lapok kedden. A The New York Times szerint nem egyszerűen magánügyről van szó, a kormányzó nemcsak a családját, de a közvéleményt is elárulta. A The Wall Street Journal már múlt időben írt Eliot Spitzerről, a kormányzó felemelkedéséről és bukásáról értekezett.

Világ

Szexbotrány Ausztriában

Telefonos rendelésre közvetítettek fiatalkorú kelet-európai lányokat befolyásos uraknak Bécsben. Az osztrák közvélemény nagy felháborodására csak most kezdik elővenni a sztárügyvédekből, menedzserekből, politikusokból álló fogyasztói kört.

Világ

Szexbotrányba keveredett Románia mexikói nagykövete

Adrian Cioroianu külügyminiszter bejelentette, hogy magyarázatadás céljából hétfőre hazarendelte Manuela Vulpet, Románia mexikói nagykövetasszonyát, akinek emailben küldött és kapott több tucat szerelmes levelét egy „jóakarója” valamiként lelopta a szerverről, és felrakta egy internetes honlapra.

Már a Habsburgok is felvonultak a Dunaferr ellen az orosz tulajdonosok szerint

Már a Habsburgok is felvonultak a Dunaferr ellen az orosz tulajdonosok szerint

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében