szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Öt volt amerikai külügyminiszter csütörtökön arra buzdította a jövőre hivatalba lépő új amerikai kormányt, hogy zárja be a guantánamói börtöntábort, és kezdjen párbeszédet Iránnal.

A Georgia állambeli Athensben rendezett kerekasztal-beszélgetésen, amelynek célja kétpárti külpolitikai tanácsadás a jövendő amerikai elnöknek, a volt tárcavezetők egyetértettek abban, hogy Guantánamo bezárása javítaná az Egyesült Államok arculatát külföldön.

"Azt üzenné a világnak, hogy visszatértünk a hagyományos bánásmódhoz azokkal szemben, akik valószínűleg bűnöket követtek el" - mondta Colin Powell, aki George W. Bush korábbi kormányának külügyminisztere volt. Powell véleményét osztotta a Georgia Egyetem által rendezett kerekasztalon Henry Kissinger, James Baker, Warren Christopher és Madeleine Albright is. Kissinger, aki Richard Nixon és Gerald Ford elnökök alatt volt külügyminiszter, azt mondta, hogy Guantánamo "folt Amerikán", a börtöntábort be kell zárni, bár elismerte, maga sem tudja, milyen következményei lesznek ennek.

Guantánamo bezárása mellett a volt külügyminiszterek arra is felszólították a jövendő amerikai kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat Iránnal, mondván, hogy nemcsak a szövetségesekkel fontos kapcsolatokat fenntartani, hanem az ellenfelekkel is. 

Kissinger, aki Nixon elnök 1972-es történelmi kínai látogatását előkészítette, kárhoztatta a jelenlegi amerikai Kína-politikát, mely a távol-keleti országban katonai vetélytársat lát, ahelyett, hogy az együttműködés lehetőségeit keresné vele. Powell szerint a legnagyobb fenyegetést jelentené a békés amerikai-kínai  kapcsolatokra, ha Tajvan kinyilvánítaná függetlenségét, és felhívta a figyelmet, hogy Amerika meg tudja akadályozni ezt.

Talán a legsúlyosabb szavak a Kuba elleni kereskedelmi embargót illetően hangzottak el. "Ha egy politika 50 éven keresztül nem működik, itt az ideje elkezdeni gondolkodni valami másról" - mondta a kubai embargós politikáról Warren Christopher.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hetvenöt éhségsztrájkoló Guantanamón

A guantanamói amerikai haditengerészeti támaszponton levő börtönben éhségsztrájkot folytató foglyok száma hetvenötre emelkedett a - közölték az amerikai hadsereg illetékesei.

MTI Világ

Megölték magukat tiltakozásképp a guantanamói foglyok

Öngyilkos lett három fogoly a guantánamói amerikai börtöntáborban, feltehetően közös megegyezés alapján, tiltakozva fogva tartásuk ellen - közölte szombaton az amerikai kormányzat egy magas rangú tisztségviselője, illetve Miamiban az amerikai déli parancsnokság.

MTI Világ

Guantanamóból foglyokat engedtek el

Szabadon engedtek nyolc pakisztáni foglyot az Egyesült Államok afganisztáni és Kuba szigetén működő katonai börtöneiből, és már haza is érkeztek - jelentették be Iszlámábádban.

MTI Világ

Éhségsztrájk Guantanamón

Újabb éhségsztrájkba kezdett tizenhárom rab a kubai Guantánamón lévő amerikai börtöntáborban - adta hírül a The New York Times amerikai napilap.

hvg.hu Világ

Az ENSZ szerint be kellene zárni a guantanamói bázist

Az ENSZ szerint azonnal be kellene zárni a guantanamói börtöntelepet, és eljárást kell indítani azon tisztek és politikusok ellen, akik érintettek lehetnek a kínzásokban – írja a News Telegraph. Az ENSZ a héten hozza nyilvánosságra jelentéstervezetét, amelyet a guantanamói börtöntelepekről készített.

MTI Világ

Hamarosan hazatérnek a guantanamói foglyok

Hamarosan visszatér Afganisztánba az a 96 afgán állampolgár, akiket a Kuba szigetén lévő guantánamói amerikai börtöntáborban tartanak fogva - jelentette be szerdán kabuli sajtókonferenciáján az afgán belügyminisztérium tanácsosa.

MTI Világ

Washington Post: ideje jogi útra terelni Guantanamót

A szövetségi legfelsőbb bíróság helyesen tette, hogy megfedte George Bush amerikai elnököt a terrorizmus elleni harc egyoldalú jogfelfogásáért - írja a The Washington Post kommentárjában azzal kapcsolatban, hogy a taláros testület jogszerűtlennek minősítette és leállította a guantánamói foglyok feletti ítélkezésre létrehozott különleges katonai bizottságokat.

hvg.hu Világ

Bezárnák a Guantanamót

Parlamenti képviselők támogatják az Amnesty International követelését: zárják be Guantanamót és vessenek véget a törvénytelen fogva tartásnak.

Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását

Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet