szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tőkés László püspök, erdélyi magyar európai parlamenti (EP-) képviselő minden bizonnyal a kisebbségi jogok erősítéséért fellépő Európai Szabad Szövetség (EFA), vagyis az úgynevezett regionalisták képviselőcsoportjának lesz a tagja.

A független jelöltként képviselővé választott Tőkés eredetileg az Európai Néppárt EP-frakciójába készült, de felvételét a román tagpárt képviselőcsoportja meghiúsította.

Tőkés a nap folyamán közös sajtótájékoztatót tart Ian Hudghtonnal, az EFA EP-képviselőcsoportjának vezetőjével és a magyar néppárti EP-delegációt vezető Szájer Józseffel. A fideszes EP-képviselők az elmúlt hónapokban igyekeztek elérni Tőkés felvételét, de az Európai Néppárt frakciójában az a kialakult gyakorlat, hogy csak az nyerhet frakciótagságot, akit a küldő ország néppárti tagpártjának képviselői elfogadnak. A román néppárti EP-képviselők az ugyancsak a néppárthoz tartozó RMDSZ EP-képviselőinek távollétében foglaltak állást Tőkés felvétele ellen.

Az EFA-csoport - az Európai Parlament honlapján olvasható önmeghatározása szerint - Európa "állam nélküli nemzetei, régiói és hátrányos helyzetű kisebbségei" érdekeit képviseli. Az EFA elismert európai szintű párt, és az autonómiatörekvések szószólója az ezt nélkülöző régiók, illetve nemzetek számára.

Eddig két skót, egy walesi, egy baszk és egy lettországi orosz EP-képviselő alkotta az európai parlamenti EFA-csoportot. Vezetőjük, Ian Hudghton a Skót Nemzeti Párt politikusa.

Az EFA a - Daniel Cohn-Bendit társelnöklete alatt működő - Zöldek csoportjával közös frakciót alkot az Európai Parlamentben. Vezetőjük, Hudghton a közös frakció első alelnöki tisztét tölti be. A közös frakció kereteket biztosít ahhoz, hogy közösen képviselhető álláspont esetén a két csoportosulás kölcsönösen segítse egymást. Ez azonban nem jelenti az EFA feltétlen igazodását a Zöldek nagyobb létszámú frakciójához, hiszen a Zöldek eléggé vegyes politikai nézeteket jelenítenek meg, és vannak a frakcióban olyan politikusok is, akiket az EFA-csoport túlságosan "balosnak" tekint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Helykereső Tőkés

Továbbra sem veszi fel tagjai közé Tőkés László református püspököt (képünkön Hans-Gert Pötteringgel, az Európai...

MTI Világ

Tőkés tárgyalóasztalhoz akarja ültetni az RMDSZ-t és az MPP-t

Haladéktalanul üljenek tárgyalóasztalhoz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői, és állapodjanak meg a közelgő helyhatósági választásokra vonatkozó demokratikus verseny és együttműködés szabályaiban - mondta csütörtökön Sepsiszentgyörgyön Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

MTI Világ

Tőkés László nem mondott le püspöki tisztségéről

Tőkés László továbbra is a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke marad - erről döntött pénteken a KREK közgyűlése, amely azt követően foglalkozott a kérdéssel, hogy november 25-én az egyházfő európai parlamenti képviselői mandátumot nyert.

MTI Világ

Miért „dajkálja” Basescu Tőkést?

Traian Basescu államfő azért dajkálja Tőkés Lászlót, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sírjon - írta tudósításának címében a Cotidianul.

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Utolsókból lehetnek az elsők? Részvénypiaci kilátások a covid után

Utolsókból lehetnek az elsők? Részvénypiaci kilátások a covid után