szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

XVI. Benedek pápa elismeri a pedofil amerikai katolikus papok által okozott sérelmeket és szenvedéseket, ezért jövő heti egyesült államokbeli útja során a sebek begyógyításán fog munkálkodni – közölte Tarcisio Bertone bíboros, római kúria vezetője (kormányfő).

A Szentszék hierarchiájában második helyet elfoglaló főpap az egyházfő útját megelőző interjúban azt mondta, hogy XVI. Benedek a „bizalom és remény” üzenetét fogja tolmácsolni az amerikai papságnak a New York-i Szent Patrick székesegyházban tartandó találkozón. „A szentatya megpróbálja megnyitni a kapukat a kiengesztelés és megbékélés felé vezető úton” – mondta Bertone.

A bíboros a bostoni érsekségben hat éve kirobbant, majd országossá dagadt pedofiliabotrányára utalt. A botrány kiinduló pontja Geoghan atya ügye volt, aki több évtizedes paptanári pályafutása során mintegy 130 fiatalkorút rontott meg. A történtek miatt lemondásra kényszerült Bernard Law bostoni érsek. Bírósági iratok szerint egyedül ebben az érsekségben hatvan év leforgása alatt 237 pap több mint ezer kiskorút zaklatott szexuálisan. Az egyház által az áldozatoknak megítélt kárpótlás összege már meghaladja az egymilliárd dollárt.

A bostoni katolikusok azt remélték, hogy a pápa városukat is felkeresi, de Bertone szerint a 81 éves egyházfő április 15–20-i útja során nem tud majd eleget tenni minden meghívásnak, zarándoklata Washingtonra és New Yorkra korlátozódik.

A római kúria vezetője szerint a pápa tisztában van az iszlám szélsőségesektől érkező fenyegetésekkel, ennek ellenére „nagyon nyugodt és derűs, bízik Istenben és őrangyalaiban”, akik nem hagyják el őt amerikai útja során sem, illetve bizodalommal van a washingtoni kormányszervek iránt is, amelyek szavatolni hivatottak védelmét.

Tarcisio Bertone megismételte: a Vatikán helyteleníti az Egyesült Államok és egyes európai uniós országok embargóját Kuba ellen. Az államtitkár szerint a korlátozások nem segítik elő, hanem inkább hátráltatják a társadalmi fejlődést a szigetországban.

A pápa amerikai útja során találkozik George Bush elnökkel, üzenetet intéz az Egyesült Nemzetek Szövetségéhez, és felkeresi a manhattani zsinagógát is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A pedofil papok csődbe viszik a püspökséget

Az amerikai csődtörvény biztosította védelem alá helyeztette magát kedden a San Diegó-i katolikus püspökség, miután nem sikerült pénzügyi megállapodnia a pedofil papok áldozatainak nyújtandó kártérítésekről.

hvg.hu Világ

Torzított képe buktatta le a pedofilt - Fotó

Tizenkét fiatal fiú megrontásával vádolt pedofil fotóit tette közzé az Interpol. A férfi portréját digitálisan torzított fotókból sikerült visszaállítani német szakértőknek. Az eset ismételten rámutat arra: a képmanipuláció többre képes, mint gondoltuk volna.

Világ

Pedofilok „boldogság tablettán”

Az angol kormány azt fontolgatja, hogy a drasztikus kémiai kasztráció helyett, a Prozac gyógyszer – ismertebb nevén boldogság tabletta – szedésével próbálkozik kikúrálni a közreműködésre hajlandó pedofil elítélteket a szenvedélyükből.

Plázs

A pedofiloknak más az agyszerkezetük

Mágneses rezonanciás felvételek segítségével kanadai kutatóknak sikerült igazolni, hogy a pedofilok agyában jelentősen kevesebb a szexuális vágy felkeltésében szerepet játszó hat agyi terület közti összeköttetést jelentő fehérállomány – írja a Journal of Psychiatry Research.

MTI Világ

Kártérítést kaptak a pedofil papok áldozatai

Megállapodásra jutott a Los Angeles-i római katolikus érsekség a pedofil papok áldozataival ez utóbbiak kártérítéséről: az egyház összesen 660 millió dollárt fizet több mint félezer embernek - közölték az érsekséghez közel álló források.

24.hu: Elismerte a támadó, hogy a Free SZFE-s maszk miatt rántott kést a csepeli buszon

24.hu: Elismerte a támadó, hogy a Free SZFE-s maszk miatt rántott kést a csepeli buszon

Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Áder Jánost beoltották, mégpedig a kínai vakcinával

Áder Jánost beoltották, mégpedig a kínai vakcinával