szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 60 ezer halálos áldozata volt a május 12-i kínai földrengésnek - közölte szombaton Ven Csia-pao kínai kormányfő.


Hozzátette, hogy ez az adat csak a megerősített halálesetekre vonatkozik, a halálos áldozatok tényleges száma ennél jóval nagyobb lehet, elérheti, sőt meg is haladhatja a 80 ezret, hiszen több mint 26 ezer eltűnt ember sorsáról még semmit sem lehet  tudni.

A kínai miniszterelnök a május 12-i földrengés epicentrumában lévő Jinghsziuban közölte ezt az adatot. Vele együtt odalátogatott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. A Richter-skála szerint nyolcas erősségű rengés előtt még 10 ezer lakost számláló Szecsuán tartománybeli település most nem egyéb romhalmaznál.

A világszervezet vezető tisztségviselője üdvözölte Szecsuán tartományban tett látogatásán a földrengés következményeinek felszámolásában, az elemi csapás által sújtott vidékek megsegítésében illetékes kínai hatóságok "határozott, bátor és együttműködő szellemű" magatartását. Ven Csia-pao köszönetet mondott a földrengés sújtotta kínai körzeteknek nyújtott nemzetközi támogatásért.

A kínai hatóságok néhány napos habozás után elfogadták külföldi mentőbrigádok és orvoscsoportok segítségét, s a hét végén további sátrakat és gyógyszereket (főleg antibiotikumokat) kértek a nemzetközi közösségtől.

A kínai kormány által szombaton közzétett hivatalos adat szerint több mint 5,47 millió ember vált hajléktalanná az elemi csapás következtében. További milliókat ki kellett telepíteni otthonukból, mert veszélyessé vált hajlékuk.

Jinghsziuban és térségében egyébként végéhez közeledik a túlélők utáni kutatás, a hatóságok már nem sok reményt fűznek ahhoz, hogy bárkit is életben találjanak még a romok alatt. Mostantól a járványveszély elhárítására összpontosítanak a kínai illetékesek és a külföldi segítők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!