szerző:
MTI

Michael Chertoff belbiztonsági miniszter várhatóan kedden jelenti be: azoknak az utasoknak, akik a vízummentességi programhoz tartozó 27 országból érkeznek az Egyesült Államokba, indulásuk előtt legalább 72 órával online regisztráltatniuk kell magukat az amerikai kormánynál. A tervek szerint januártól érvényes intézkedés Amerika biztonságának erősítését hivatott szolgálni.

A 2001. szeptember 11-ei, az Egyesült Államokat ért terrormerényletek után létrehozott belbiztonsági tárca - amely összefogja a terrorellenes intézkedéseket - korábban azt jelezte: az utasoknak felszállásuk előtt legalább 48 órával kell majd regisztráltatni magukat. A légitársaságok tiltakoztak a tervezett szigorítás ellen, mondván, hogy az új szabály megnehezíti majd a gyors üzleti utazásokat. A 48 óra 72 órára módosult, de a tervek szerint egy regisztráció többszöri beutazásra lesz érvényes 2 éven át.

Vízummentes státust élvez Nyugat-Európa legtöbb országa, továbbá Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland és Szingapúr. Az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban ezenkívül nyolc további állammal - köztük Csehországgal, Magyarországgal és Dél-Koreával - írt alá előzetes megállapodást a vízummentességi programhoz való csatlakozásról.

A belbiztonsági minisztérium tájékoztatása szerint az online regisztráció során ugyanazokat az adatokat kell közölni, amelyeket az utasoknak az I-94-es belépési kártyán fel kell tüntetniük, amikor az Egyesült Államok területére lépnek.

Az amerikaihoz hasonló előzetes regisztrációs rendszert működtet évek óta Ausztrália. Az amerikai online regisztráció már idén augusztustól működni fog, de csak januártól lesz kötelező. A regisztrációt utazási irodákon, a légitársaságok weboldalain vagy amerikai kormányzati oldalakon lehet elvégezni.

Washington szerint az előzetes utasregisztrációval könnyebben kiszűrhetők lesznek azok a terroristák, akik a vízummentes országok állampolgárai. Ilyen volt például a "cipőbombás" al-Kaida terrorista, a brit Richard Reid, aki 2001 decemberében saját cipője felrobbantásával próbálkozott az American Airlines egy Párizsból tengerentúlra tartó járatán.

A belbiztonsági minisztérium szerint naivitás azt feltételezni, hogy a vízum nélkül beutazók kisebb biztonsági kockázatot jelentenek. Washington aggódik, hogy a radikális erők megerősödhetnek Európában, amely egy Amerika elleni csapás kiindulópontja lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Soros: Orbán szupergonosza lettem

Soros: Orbán szupergonosza lettem

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó