szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ecuadori alkotmányozó gyűlés úgy határozott, hogy kegyelemben részesíti azokat a drogfutárokat, akiket kis mennyiségű kábítószer csempészése miatt ítéltek el.

A kegyelemről pénteken döntött a quitói alkotmányozó gyűlés, amely a kongresszus működésének tavalyi felfüggesztése óta a törvényhozói jogköröket gyakorolja. Az intézkedés nyomán több száz bebörtönzött kábítószercsempész nyerheti vissza szabadságát.

Ernesto Pazmino, az ecuadori kirendelt védők hivatalának igazgatója szerint a kormány már hétfőn hozzálát a kegyelmi kérvények elfogadásához és az érintett rabokat 30 napon belül elengedik.

A kegyelem azokra az öszvéreknek is nevezett drogfutárokra vonatkozik, akiknél legfeljebb két kilogramm kábítószert találtak, büntetésük legalább 10 százalékát már letöltötték vagy egy éve ülnek rács mögött, és nem visszaeső bűnelkövetők.

Az intézkedést Rafael Correa Delgado elnök javasolta tavaly a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre vonatkozó jogszabályok megújításával együtt. Indoklásában abszurdnak nevezte, hogy egy kisstílű drogfutárt több mint 10 év börtönre ítéljenek mindössze 100 gramm kokain becsempészése miatt.

A jelenlegi ecuadori "drogtörvények" Correa megfogalmazása szerint az Egyesült Államok nyomására születettek, és nem tesznek különbséget a nagy tételben csempészők és a megbízásukból a határon pénzért, kis mennyiségű drogot áthozók között.

Az ecuadori elnök nem titkolta személyes érintettségét az ügyben: apja, akit 9 éves korában veszített el, 3 évet ült börtönben drogcsempészés miatt az Egyesült Államokban.

A Külügyminisztérium áprilisban arról számolt be, hogy egyre több magyar drogfutárt fognak el Dél-Amerikában. Akkor 15 magyar kábítószercsempész volt latin-amerikai börtönökben, közülük a legtöbben ecuadori fegyintézetekben sínylődtek. Legutóbb június 8-án térhetett haza Ecuadorból magyar drogfutár, miután diplomáciai közbenjárásra, súlyos betegségére tekintettel elnöki kegyelmet kapott a dél-amerikai országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjelent a kormányrendelet, mostantól Novák Katalin engedélye kell az egyedülállók örökbefogadásához

Megjelent a kormányrendelet, mostantól Novák Katalin engedélye kell az egyedülállók örökbefogadásához

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

A NASA tudósait is meglepte a Vénuszról készített fénykép

Megdőlt az országos melegrekord

Megdőlt az országos melegrekord