szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Külföldi hírszerző szolgálatok is közreműködtek egy kedden közzétett afgán kormányzati jelentés szerint az előző nap India afganisztáni nagykövetsége ellen elkövetett robbantásos merénylet megszervezésében.

"Kétség nem fér hozzá, hogy a terroristáknak nem sikerült volna ez a tett külföldi hírszerző szolgálatok támogatása nélkül" - áll a kabuli védelmi minisztérium és az afgán nemzetbiztonsági tanácsadó által közösen készített jelentésben, amelyet röviddel a hétfő reggeli merénylet után az afgán kormány is megvitatott.

"Bizonyítékok vannak rá", hogy a merénylőket "a határ túloldalán" képezték ki, s logisztikai támogatást is kaptak onnan - áll a jelentésben, az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánra utalva. Juszuf Reza Gilani pakisztáni kormányfő előzőleg kijelentette, nem Pakisztán áll a kabuli indiai nagykövetség elleni merénylet mögött.

Az iszlám fundamentalista tálib mozgalom is tagadta kedden, hogy tagjai követték volna el a 41 halálos áldozatot követelő robbantást. "Szívesen lennénk mi az elkövetők, mert India mindig is az Iszlám Emirátus (a tálibok irányította Afganisztán) ellensége volt" - mondta a kabuli kormány ellen fegyverrel harcoló mozgalom szóvivője.

India támogatta a tálibellenes afganisztáni erők jelentős részét tömörítő Északi Szövetséget, amelynek csapatai 2001 végén nyugati támogatással megdöntöttek a tálibok uralmát. Újdelhi emellett Hamid Karzai afgán elnök egyik legszorosabb térségbeli szövetségese. Indiai vállalatok több millió dollárt fektettek be Afganisztánban építkezésekbe, s több ezer indiai mérnök és kétkezi munkás dolgozik a közép-ázsiai muzulmán országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között