szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok a beutazni kívánók személyes adatainak cseréjére vonatkozó kétoldalú megállapodásokról tárgyal több európai uniós (EU-) tagországgal - írta kedden a The Washington Post.

A liberális újság értesülése szerint a terrorizmus elleni harcot és a bűnügyi nyomozást elősegíteni hivatott majdani egyezmények kevésbé szigorú korlátozásokat tartalmazhatnak az adatok felhasználásával kapcsolatban, mint amilyeneket az amerikai kormány és az EU által jelenleg tárgyalt megállapodás irányoz elő. 
 
A napilap nevük elhallgatását kérő amerikai és európai tisztségviselőkre hivatkozva Észtországot, Magyarországot és Csehországot nevezte meg azon új EU-tagállamokként, amelyekkel a Bush-kormányzat adatcsere-megállapodásokról tárgyal a vízummentesség biztosítása érdekében. 
 
Az újság megjegyezte: a készülő egyezmények - amelyek részben a márciusban tető alá hozott német-amerikai előzetes megállapodás mintáján alapulnak - lehetővé tennék, hogy a szerződő felek kérés esetén ne csak a beutazni kívánók ujjlenyomatát vagy DNS-adatait osszák meg egymással, hanem az etnikai hovatartozásra, politikai nézetekre, felekezeti hovatartozásra vagy egyéb meggyőződésre, szakszervezeti tagságra, egészségi állapotra és nemi életre vonatkozó adatokat is. 
 
A The Washington Post szerint emberi jogi aktivisták máris kongatják a vészharangot a készülő egyezmények - szerintük - túlzott szabadossága miatt. "Úgy tűnik, hogy most baloldalon, középen és jobboldalon is megnyitjuk a zsilipkapukat" - idézte a lap Sophie in't Veld holland európai parlamenti képviselőt, aki szerint ezek után alig marad érvényben valamiféle korlátozás az adatok felhasználásával kapcsolatban.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Amerikai vízummentesség: július végén lezárulhat a megállapodás

Az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó kétoldalú megállapodás is megszülethet nyáron Magyarország és az Egyesült Államok között; a bűnügyi adatok cseréjéről szóló szerződést várhatóan július végéig aláírják - mondta April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

MTI Világ

Amerikai vízummentesség: közel a végső megállapodás

Nyáron megszülethet az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó kétoldalú megállapodás is Magyarország és az Egyesült Államok között; a bűnügyi adatok cseréjéről szóló szerződést várhatóan július végéig aláírják - mondta April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig