szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdán a világ 16 legerősebb gazdaságú országának vezetői támogatásukról biztosították az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának „nagy csökkentését”. Ezúttal számszerű célokat nem állapítottak meg, de hangsúlyozták, hogy ezekben jövő év végéig meg kellene állapodnia az országoknak az ENSZ égisze alatt folyó tárgyalásokon.

A szerdai tanácskozáson a Nyolcak (G8), az Európai Bizottság, Ausztrália, Brazília, Kína, India, Indonézia, Dél-Korea, Mexikó és Dél-Afrika vezetői vettek részt Tojakóban. Előzőleg, kedden, a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország (G8) vezetői tojakói csúcstalálkozójukon megállapodtak annak szükségességéről, hogy „legalább 50 százalékkal” csökkentik 2050-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A csúcson elfogadott nyilatkozat leszögezi, hogy az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat az ENSZ égisze alatt kell folytatni, és céljait kitűzni.

A Nyolcak hangsúlyozták, hogy meg kell határozni az egyes országok középtávú vállalásait, és hogy e világméretű kihívásra csak globális választ lehet adni. Ennek kapcsán szükségesnek nevezték, hogy az összes „nagy gazdaság”, köztük India és Kína is teljesítse a maga kötelezettségét e téren. Tudomásul vették, hogy az üvegházhatás megfékezésére kidolgozandó egyes nemzeti tervek „különböző megközelítéseket tükrözhetnek”.

A tavaly a németországi Heiligendammban tartott G8-csúcson még csak arról született megállapodás, hogy „komolyan fontolóra veszik” a légszennyező anyagok kibocsátásának felére való csökkentését az évszázad közepéig.

José Manuel Barroso, az Európai Unió bizottságának elnöke most úgy nyilatkozott, hogy „az EU által kitűzött célokat sikerült megvalósítani a csúcson”, és „sikerült a világot sínen tartani” a 2009-es, Koppenhágába tervezett nemzetközi klímakonferencia előtt. Az Európai Unió a következő 12 évben a 20 százalékos csökkentés célját tűzte ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Klímavédelemre 7-10 milliárd forint értékben lehet pályázni

Az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése céljából várhatóan még az idén pályázatok jelennek meg 7-10 milliárd forint keretösszeggel, amelynek fedezetéül az ország kvótavagyonának egy része szolgál – mondta Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) szakállamtitkára.

MTI Tech

Klímavédelem: az alkalmazkodás nem hanyagolható el

A készülő Nemzeti Klímavédelmi Stratégiában nemcsak a globális felmelegedés megelőzésére kell koncentrálni, hanem abban az elkerülhetetlen hatásokhoz való alkalmazkodásnak is ugyanakkora súllyal kell szerepelnie - mondta Láng István akadémikus egy, a témával foglalkozó konferencián.

MTI Tech

A klímavédelem évente 60-80 milliárd euróba kerül az EU-nak

Évente 60-80 milliárd euróba, 2020-ig pedig összesen akár 1,1 billió euróba is kerülhet az EU-nak, a kitűzött célok elérése érdekében, a klímaváltozás elleni védelem. Ezt állapította meg a McKinsey nemzetközi tanácsadó csoport felmérése, amit a német Die Welt című lap tett közzé kedden.

MTI Itthon

Magyarország élen jár a klímavédelemben

Magyarország a klímavédelmi nemzetközi vállalásait jelenleg több mint négyszeresével teljesíti túl, a régióban a legjobb mutatóval rendelkezik - derül ki az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb adataiból.

 PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében