szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három rendőr és három támadó vesztette életét szerdán az Egyesült Államok isztambuli konzulátusa előtt lezajlott tűzharcban – közölte Muammer Güler, Isztambul polgármestere. A rendőrség gyanúja szerint a merénylet mögött az al-Kaida terrorszervezet áll.

Holttestek fekszenek a lövöldözés színhelyén. Helyszíni szemle
© MTI/EPA

Fegyveres támadás érte szerda délelőtt
Isztambulban az amerikai konzulátust; három fegyveres és három rendőr meghalt - közölték a török hatóságok.  A város kormányzója terrortámadásnak minősítette a történteket. Az amerikai nagykövetség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a konzulátus alkalmazottai közül senki sem sérült meg a főbejárat közelében kitört lövöldözésben. "Együttműködünk a
rendőrséggel és meghozzuk a szükséges intézkedéseket" - fűzte hozzá.

Egy rendőrségi tisztviselő az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva közölte: a hatóságok arra gyanakszanak, hogy a képviselet ellen intézett támadás mögött az al-Kaida nevű terrorszervezet áll. Az Európai Bizottság határozottan elítélte a merényletet. Az Egyesült Államok ankarai nagykövete közölte, hogy szigorították a biztonsági intézkedéseket a törökországi amerikai külképviseletek körül. "A rendőrség hatékonyan és gyorsan reagált az Egyesült Államok egyik diplomáciai képviseletét ért terrortámadásra" - jelentette ki Ross Wilson nagykövet, egyúttal kiemelte Washington és Ankara összefogását a terrorizmus elleni harcban.

Szemtanúk elmondása szerint négy fegyveres támadó érkezett egy fehér gépkocsin az Isztambul európai oldalán, Istinye kerületben lévő képviselethez. Hárman kiugrottak az autóból és tüzet nyitottak a konzulátus előtt posztoló rendőrökre.

"Kétség sem férhet hozzá, hogy ez terrortámadás " - mondta Muammer Güler, Isztambul kormányzója. A fegyveresek "közvetlenül" az őrt álló rendőröket vették célba. Egy rendőr a helyszínen életét vesztette, a másik kettő kórházba szállítás után halt bele súlyos sérüléseibe. Egy negyedik rendőr és egy rendőrautó civil sofőrje is megsebesült a hét-nyolc percen át tartó tűzharcban - közölte Güler, de a támadók lehetséges indítékairól nem nyilatkozott. A fegyveresek azonosítása folyamatban van - tette hozzá a sajtót a helyszínen tájékoztató kormányzó. Aykut Cengiz Engin isztambuli ügyész arról számolt be, hogy a támadók pisztolyokkal és vadászpuskákkal voltak felfegyverkezve.

Besir Atalay belügyminiszter ankarai sajtóértekezletén megerősítette a hat halottról szóló bejelentést, és úgy fogalmazott, hogy "három terroristával" végeztek, de egyelőre nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy merényletet követtek-e el az amerikai külképviselet ellen. "Ez idő szerint túl korai lenne arról beszélni, hogy mi is volt ez, minden lehetséges irányban nyomozunk" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy azonnal a támadás helyszínére utazik. Televíziós híradások szerint a negyedik támadót keresik a hatóságok. Az érintett térséget a rendőrség hermetikusan lezárta, a körzet felett rendőrségi helikopter köröz.

A CNN-Türk török hírtelevízió úgy tudja: az egyik fegyveresnek szíriai útlevele volt. Törökországban az utóbbi években számos fegyveres támadást követtek el többek között maoisták, trockisták, kurd szakadárok és iszlám szélsőségesek. A legsúlyosabb merényletet 2003 novemberében Isztambulban hajtották végre, amikor robbantások célpontja volt két zsinagóga, a brit konzulátus és a brit HSBC bank fiókja. A merényletben 63 ember életét vesztette és több százan megsebesültek. A robbantásokért az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik sejtjét tették felelőssé a hatóságok.

2007 februárjában az al-Kaida hét feltételezett tagját ítélték életfogytiglani börtönre a terrortámadás miatt. Az elítéltek között volt egy szíriai is, akit a merénylet irányítójának és pénzelőjének tartottak. A szerdán célba vett amerikai konzulátus kiemelten őrzött, magas falakkal körülvett épületegyüttes, amelyet a 2003-as terrortámadások után adtak át rendeltetésének Isztambulban.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Újabb merényletet vállalt magára az al-Kaida

Egy jemeni biztonsági illetékes szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vállalta magára hétfői közleményében azt az előző napi aknavetős támadást, amelyet amerikai és más nyugati érdekeltségeknek otthont adó épület ellen követtek el Szanaában.

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Újabb rejtélyes elefánttetemeket találtak Botswanában

Újabb rejtélyes elefánttetemeket találtak Botswanában

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”