szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Teljes vagyonától megfoszthatják a 13 év bujkálás után néhány napja kézre kerített Radovan Karadzsics háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezetőt egy boszniai lap pénteki jelentése szerint.

A Dnevni Avaz felidézte, hogy Karadzsics ellen polgári peres eljárást indított Amerikában boszniai muzulmán és horvát panaszosok egy csoportja a polgárháború alatt elkövetett szerb atrocitások miatt, s a bíróság 2000 szeptemberében 4,5 milliárd dollár kártérítés kifizetésére kötelezte a hágai Nemzetközi Törvényszéken háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt egykori boszniai szerb vezetőt. Karadzsics minden ingó- és ingatlanvagyonát elveszítheti - írta a lap.

A nemzetközi közösség boszniai képviselői nemrégiben felbecsültették Karadzsics paléi házát. Azt fontolgatják, hogy teljes vagyonát zár alá veszik, hogy legalább részben, jelképesen jóvátételt adjanak az áldozatok családtagjainak - idézte a lap Raffi Gregoriant, Miroslav Lajcaknak, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottjának helyettesét.

Az újság értesülése szerint az amerikai bíróságok elrendelhetik a Karadzsics szűkebb családját és a körözött háborús bűnöst támogató hálózat tagjait illető vagyon elkobzását is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Zűrzavar és harag Karadzsics szülőfalujában

Radovan Karadzsics őrizetbe vétele zűrzavart és haragot keltett szülőfalujában, a Montenegró északnyugati részében fekvő Petnicában, ahol a nemzetközi igazságszolgáltatás által keresett szökevény több unokatestvére él.

Világ

Karadzsics jótanácsai: "békére van szüksége?"

A héten elfogott Radovan Karadzsics álnéven írott cikkeiből idézget a szerb sajtó. Egészségügyi magazinokba írt írásai közül választott ki egyet és fordított le a Serbia Insajd nevű blog szerzője.

MTI Világ

Karadzsics egy lelőtt bosnyák katona nevét használta

Radovan Karadzsics egy 15 éve, a boszniai háború idején megölt katona neve alatt bujkált Belgrádban, útlevelét pedig tíz éve a szerémségi Ruma városában állították ki számára - írta csütörtökön a szerbiai sajtó.

MTI Világ

Módosíthatják Karadzsics vádiratát

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ügyészsége vizsgálja azt, hogy módosítani kell-e a minap Belgrádban letartóztatott legkeresettebb szökevény, Radovan Karadzsics volt boszniai elnök vádiratát.

Vélemény

Karadzsics, a népirtás tudományának doktora

Hogy a II. világháború utáni legnagyobb európai genocídium közvetlen felelőse Radovan Karadzsics, az nem vitás. De az, hogy létrejött az a helyzet, amely lehetővé tette a szörnytettet, bizony regionális (sőt európai és nemzetközi) „csapatmunka” volt: a közvetett felelősséget nem egyedül Szerbia viseli, sáros a nyugati világ is.

hvg.hu Világ

Hamis volt Karadzsics "hivatalos" honlapja?

Radovan Karadzsics háborús bűnös letartóztatása után regisztrálták, és a sajtóban már megjelent képekkel illusztrálták azt az oldalt, amelyről az a hír terjedt, hogy az álnéven Belgrádban praktizáló egykori boszniai vezető hivatalos oldala volt - írja az Urbanlegends.hu.