szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Berlinből egyenesen Párizsba utazott péntek délután Barack Obama amerikai demokrata párti politikus. Megérkezése után fogadta őt Nicolas Sarkozy francia elnök az Elysée-palotában.

Obama azért rövidítette le az utat, és hagyta ki a ramsteini amerikai légitámaszponton kezelt amerikai katonák meglátogatását, mert a Pentagon nyilatkozatban emlékeztette, hogy a szabályai tiltják a fegyveres erők tagjainak a bevonását a választási kampányba.

A szenátornak szándékában állt kifejezni nagyrabecsülését és háláját az ország szolgálatáért a katonáknak, de nem akarja, hogy a sebesült harcosok meglátogatását kampányeseményként foghassa fel valaki - magyarázta stábjának egyik tagja.

Párizsban az amerikai demokraták leendő elnökjelöltje nem tart beszédet, programjának egyetlen eseménye az Elysée-palota felkeresése volt. A terv szerint a találkozó után közös sajtótájékoztatót tartanak.

Sarkozy már találkozott Obamával, még 2006-ban Washingtonban, amikor a francia politikus még csak elnökjelölt volt. "Ő a régi haverom... Én vagyok az egyetlen francia, aki ismeri őt" - idézte a francia elnököt a Le Figaro napilap.

A Le Figaro szerint Obama azért nem tart Párizsban nagygyűlést, mert tudja, hogy otthon ezt megszenvedné a népszerűsége az amerikai választók bizonyos körében, akik neheztelnek Franciaországra, mert az kiállt az iraki invázió ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Obama a sportrajongókat vette célba

Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-várományosa ötmillió dollárért vásárol reklámidőt az NBC tévétársaságtól a pekingi olimpia idején megjelenő kampányhirdetésekre – erősítette meg az NBC szóvivője.

MTI Világ

Obama már Bagdadban van

Bagdadba érkezett hétfőn Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelölti tisztségének várományosa - közölte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége. A politikus a tervek szerint találkozik a szövetséges erők parancsnokával, David Petraeus tábornokkal és fogadja őt Núri al-Máliki iraki miniszterelnök.

hvg.hu Shake

Ki a csinosabb: McCain vagy Obama felesége?

Az amerikai elnökjelöltek mellett feleségük is a közérdeklődés célpontjává vált, személyiségük mellett a külsejük is egyértelműen hatással van a választópolgárokra.

MTI Világ

Obama-láz Berlinben

Angela Merkel német kancellárral kezdett tárgyalásokat délelőtt Berlinben Barack Obama.