szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkorábban hétfőn adhatják ki a szerb hatóságok a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt - közölte Vladimir Vukcevic, a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság ügyésze.

Ez a lehetőség azonban nem túl valószínű. Karadzic ügyvédje, Svetozar Vujacsics ugyanis csak pénteken késő este nyújtotta be a hatóságoknak a vádlott fellebbezését hágai kiadatása ellen. A Politika napilapnak az ügyvéd elmondta, hogy az iratot postán adta fel, de azt nem árulta el, hogy hol, Belgrádban vagy esetleg vidéken. Ez utóbbi esetben még inkább késlekedhet a fellebbezés beérkezése, de ha az ügyvéd időben, a péntek éjféli határidőig feladta, amint azt a lappal közölte, akkor a bíróság érvényesnek fogja tekinteni.

Az ügyvéd egy pénteki nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy védencét jövő szerdánál hamarabb nem adják ki Hágának.

A fellebbezést bírói testület bírálja el, amire három nap áll rendelkezésére. Vukcsevics ügyész úgy vélte, hogy a bírói testület már hétfőn összeül. A kiadatási végzést végül a szerb igazságügyi miniszternek is alá kell írnia.Elvileg fennáll annak a lehetősége, hogy a bírói testület helyt ad a fellebbezésnek, ám Vukcevic ezt "nagyon valószínűtlennek" minősítette.

A Glas Javnosti című belgrádi napilap szombaton megszólaltatta Milan Dilparicsot, a háborús bűnök ügyében ítélkező belgrádi különbíróság vizsgálóbíráját, aki szerint Karadzic tiszteletteljes hangon beszélt vele a hétfői elfogását követő első meghallgatáson. Az újság a bíróság munkatársaitól úgy értesült, hogy a boszniai szerbek egykori vezetője őrizetesként jól viselkedik abban a belgrádi börtönben, amelyben vélelmezhető hágai kiadatásáig őrzik. A lap egyik forrása "normális emberként, magas intelligenciahányadossal bíró értelmiségiként" írta le a neves foglyot, egyben kategorikusan cáfolta a Dnevni Avaz című boszniai lap azon értesülését, hogy Karadzic depresszió elleni gyógyszereket kért volna. A forrás szerint a boszniai szerbek egykori vezetője "testileg és lelkileg is egészséges", és éjszaka békésen alszik.

Korábban arról írt a sajtó, hogy Karadzsics egy katona neve alatt bujkált, akit a boszniai háború idején öltek meg. Pénteken azonban a belgrádi napilapok internetes kiadásaikban már egyöntetűen azt írták, hogy a valódi Dragan Dabics ma is él a szerémségi Ruma városában, a 66 éves férfi foglalkozása szerint építőmunkás és földműves.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Karadzsics, a népirtás tudományának doktora

Hogy a II. világháború utáni legnagyobb európai genocídium közvetlen felelőse Radovan Karadzsics, az nem vitás. De az, hogy létrejött az a helyzet, amely lehetővé tette a szörnytettet, bizony regionális (sőt európai és nemzetközi) „csapatmunka” volt: a közvetett felelősséget nem egyedül Szerbia viseli, sáros a nyugati világ is.

MTI Világ

Teljes vagyonától megfoszthatják Karadzsicsot

Teljes vagyonától megfoszthatják a 13 év bujkálás után néhány napja kézre kerített Radovan Karadzsics háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezetőt egy boszniai lap pénteki jelentése szerint.

hvg.hu Világ

Hamis volt Karadzsics "hivatalos" honlapja?

Radovan Karadzsics háborús bűnös letartóztatása után regisztrálták, és a sajtóban már megjelent képekkel illusztrálták azt az oldalt, amelyről az a hír terjedt, hogy az álnéven Belgrádban praktizáló egykori boszniai vezető hivatalos oldala volt - írja az Urbanlegends.hu.