szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkevesebb huszonnégy ember halt meg, másik 72 megsérült négy, röviddel egymás után elkövetett pokolgépes merényletben hétfőn Bagdadban, ahol egy nagy síita zarándoklat zajlik - közölte a rendőrség.

A rendőrség előzetes jelentése szerint három robbantást női öngyilkos merénylők követtek el, a negyedik robbanószerkezetet az út szélén rejtették el ismeretlen támadók. A halálos áldozatok mellett 33 sebesültje is van a merényleteknek.

Legalább egymillió embert várnak az iraki főváros északnyugati részében fekvő Kadimíja síita szentélyhez. Musza al-Kadim imámot a VIII. században mérgeztek meg, s sírja felett aranykupolás szentély emelkedik, haláláról minden évben megemlékeznek a síiták.

A robbanások a város központjában, Karrada negyedben történtek, amelyen keresztül a szentélyhez zarándoklók elhaladnak. Egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok zarándokok voltak-e. A vallási esemény csúcspontja kedden lesz. Bagdad déli részén vasárnap hét zarándokot öltek meg fegyveresek.

A zarándoklatot övező szigorú biztonsági intézkedésekkel sem tudták elejét venni a hatóságok a támadásoknak, annak ellenére sem, hogy több száz női önkéntest alkalmaznak a női zarándokok megmotozására.

Nők mindeddig leginkább Dilája tartományban követtek el öngyilkos merényleteket. Ott az amerikai hadsereg egy női polgárőr alakulatot létesített, szintén a nők ruházatának biztonsági átvizsgálására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Véres öngyilkos merénylet Irakban

Legalább 28 halottja és 48 sebesültje volt annak a kettős öngyilkos merényletnek, amelyet kedden reggel hajtottak végre az észak-iraki Baakúba közelében – közölték helyi rendőrségi és kórházi források.