szerző:
MTI

Barack Obama az amerikai Demokrata Párt denveri konvencióján csütörtök este elfogadta az elnökjelöltséget; 80 ezer ember előtt mondott beszédében egyebek mellett George Bush bukott elnökségét okolta sok amerikai életszínvonalának romlásáért. Obama riválisa, a republikánus John McCain szokatlan módon tévés üzenetben gratulált Obamának a jelöléshez.

A négynapos demokrata jelöltállító pártkongresszus az Invesco futballstadionban tartott nagyszabású show műsorral, politikai szónoklatokkal és Obama történelmi beszédével zárult: ő az első olyan afrikai amerikai politikus, akit egy nagy párt elnökjelöltjévé választottak. Az illinois-i szenátor éppen azon a napon fogadta el a jelöltséget, amikor Martin Luther King fekete polgárjogi harcos 45 éve elmondta híres "Van egy álmom" kezdetű beszédét, amely mérföldkő volt a feketék jogegyenlőségéért folytatott küzdelemben.

Obama azt mondta, Amerika történelmének meghatározó pillanatához érkezett; veszélybe került az amerikai álom, a nemzet háborúzik és zavaros a gazdaság helyzete. "Amerika, mi jobbak vagyunk az elmúlt nyolc évnél, mi jobb ország vagyunk ennél" - támadta Bush kormányzásának időszakát. Szavait az obamás zászlókat lengető tömeg nagy tapssal fogadta.

Sokan vesztették el állásukat, sokan dolgoznak keményebben kevesebbért, és sokan látják házuk értékének zuhanását. Sokan nem képesek kifizetni a hiteleket, és sokak számára nehézség a tandíj fizetése. Mindezekért nem csak a kormány a felelős, de "az, hogy nem születtek válaszok, a kudarcot vallott washingtoni politika és Bush bukott elnökségének közvetlen következménye" - jelentette ki.

"Ez a pillanat, ez a választás az esélyünk arra, hogy az amerikai álmot a XXI. században életben tartsuk" - mondta, s arra szólította fel Amerikát, hogy november 4-én álljon ki és tudassa, "nyolc elég volt". "Azért vagyunk itt, mert túlságosan szeretjük ezt az országot ahhoz, hogy megengedjük, a következő négy év ugyanolyan legyen, mint az előző nyolc" - tette hozzá.

"Főparancsnokként sosem fogok habozni, hogy megvédjem ezt a nemzetet" - jelentette ki Obama, akit sok vád ér a kormánypárt részéről, hogy túl fiatal a fegyveres erők vezetéséhez. Bush politikáját közvetve bírálva kijelentette: csak világos feladattal küld majd veszélybe amerikai csapatokat, ellátja őket a szükséges felszereléssel, és a hazatérő katonákról gondoskodni fog.

Leendő riválisát, a republikánus John McCaint méltatta bátorsága és kiválósága miatt, de megjegyezte, hogy eddig 90 százalékban Bush politikája mellett szavazott. "McCain szenátor szívesen beszél az ítélőképességről, de mit mutat az, ha valaki az esetek 90 százalékában úgy gondolta, George Bushnak van igaza?" - tette fel a kérdést.

Kifejtette, változásokat akar. Egyebek mellett olyan adószabályokat, amelyek nem az azokat író lobbistákat jutalmazzák, hanem a munkásokat és a kisvállalkozókat. "McCainnel szemben én nem adnék adókedvezményeket azoknak a cégeknek, amelyek a munkahelyeket a tengerentúlra viszik, hanem azoknak, amelyek itt teremtenek munkalehetőségeket" - fejtette ki.

Arra is kitért, hogy felelősséggel befejezi az iraki háborút, és véget vet az al-Kaida, valamint a tálibok elleni háborúnak. Újraépíti a hadsereget, és felújítja a kemény, közvetlen diplomáciát, amellyel megelőzhető, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Új partnerségeket alakít ki a XXI. század kihívásainak a leküzdésére, a terrorizmus és az atomfegyverek elterjedése, a szegénység és a népirtás, a klímaváltozás és a betegségek ellen. "Helyreállítom erkölcsi tekintélyünket" - jelentette ki Obama a stadion közepén álló emelvényen, háttérben a Fehér Ház oszlopsorát idéző díszlettel.

Legutoljára 1960-ban fordult elő, hogy egy elnökjelölt, nevezetesen John Kennedy egy nyitott stadionban fogadta el a jelölést. A csütörtöki látványos show eseményt - amelyen Obama előtt olyan sztárok léptek fel, mint Sheryl Crow, Stevie Wonder, a himnuszt az Oscar-díjas Jennifer Hudson énekelte - tévénézők milliói követhették élőben. Obama beszédét a New York-i Times Square-en is nagy tömeg hallgatta és nézte egy nagy kivetítőn.

John McCain szenátor - aki a jövő heti republikánus pártkonvención fogadja el az elnökjelölést - még Obama beszéde előtt szokatlan módon tévéüzenetben gratulált vetélytársának. Történelmi napnak nevezte Obama mint az első afrikai amerikai elnökjelölését, s azt mondta, "szenátor, szép munka volt".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Nem Obama irányába billent a népszerűségi mérleg

Az amerikai Demokrata Párt országos konvenciójának első napja után némileg módosult a két nagy párt valószínű elnökjelöltjének megítélése; a Rasmussen intézet felmérése szerint azonban a várakozással szemben a republikánus John McCain javára.

MTI Világ

Obama történelmi beszédre készül

Miközben Barack Obama, az első fekete amerikai elnökjelölt történelmi beszédet készül tartani 80 ezer ember előtt Denverben, a republikánusok továbbra is tapasztalatlansággal vádolják a demokrata szenátort.

MTI Világ

Obamát jelölte elnöknek a Demokrata Párt

Közfelkiáltással Barack Obamát jelölte az Egyesült Államok 44. elnökének az amerikai Demokrata Párt szerda este denveri konvencióján. Az illinois-i szenátor ezzel hivatalosan a párt elnökjelöltjévé vált. Az amerikai történelemben ő az első afrikai amerikai politikus, aki elnyerte valamelyik nagy párt jelöltségét.

MTI Világ

Kemény küzdelem vár Obamára

Kemény küzdelem vár a novemberi amerikai választásig Barack Obamára, tekintve, hogy a leendő demokratapárti elnökjelölt veszített vonzerejéből a fiatalok és a liberálisok körében - állapította meg John Zogby, a róla elnevezett közvélemény-kutató intézet vezetője vasárnap.

MTI Világ

Bill Clinton: Obama felkészült az elnökségre

Barack Obama felkészült az elnökségre - hangsúlyozta Bill Clinton volt amerikai elnök szerda este Denverben, a demokrata jelöltállító konvención arra szólítva fel minden Hillary-hívőt, hogy novemberben Obamára adja szavazatát.

Már ön is letöltheti az új Harry Potter-játékot – olyasmi, mint a Pokémon Go

Már ön is letöltheti az új Harry Potter-játékot – olyasmi, mint a Pokémon Go

Már harmadik éve hízik az egyik legfontosabb grönlandi gleccser

Már harmadik éve hízik az egyik legfontosabb grönlandi gleccser

Férfitúlsúly a zeneiparban – mondja Emily Eavis, Glastonbury szervezője

Férfitúlsúly a zeneiparban – mondja Emily Eavis, Glastonbury szervezője

Bagaméri is megirigyelné: villanyautó, amiből fagyit árulnak

Bagaméri is megirigyelné: villanyautó, amiből fagyit árulnak

Bécsben felejtett 30 embert a Wizz Air, nem jutottak el Tenerifére

Bécsben felejtett 30 embert a Wizz Air, nem jutottak el Tenerifére

Trump szerint nem is az esete a nő, aki szexuális zaklatással vádolja

Trump szerint nem is az esete a nő, aki szexuális zaklatással vádolja