szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szomáliai kalózok váltságdíj fejében elengedték a második malajziai tartályhajót is, amelyet egy hónapja foglaltak el az Ádeni-öbölben - közölte kedden a hajótulajdonos.

Hassan Marican elnök elismerte, hogy mindkét esetben váltságdíjat fizettek a kalózoknak, de az összeget nem árulta el. A hajókon lévő 79 fős legénységnek, köztük 14 Fülöp-szigetekinek nem esett baja, de az átélt viszontagságok miatt orvosi ellenőrzésen fognak átesni. Az útnak engedett tankereket malajziai hadihajók kísérik, és várhatóan napokon belül elérik Dzsibutit.

A Szaúd-Arábiából Szingapúrba tartó malajziai tartályhajókat augusztus 29-én foglalták el a kalózok a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán, az Ádeni-öbölben. A rajtaütésben egy Fülöp-szigeteki tengerész meghalt. Malajzia szeptember elején három hadihajót vezényelt az Ádeni-öbölbe, hogy megvédje kereskedelmi hajóit a Szomália partvidékén garázdálkodó tengeri rablóktól.

A hírhedt afrikai vizeken idén 62 hajót ért támadás, és 26 hajót térítettek el. Jelenleg 12 hajó van kalózok fogságában több mint 200 tengerésszel együtt, köztük egy harckocsikkal, fegyverekkel és lőszerrel megrakott ukrán teherhajó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Két újabb hajót fogtak el a szomáliai kalózok

Két újabb hajót kerítettek hatalmukba a szomáliai kalózok: ezúttal egy-egy görög és hongkongi kereskedelmi hajót fogtak el, összesen ötven fős legénységgel a fedélzetén - közölte csütörtökön a Nemzetközi Tengerhajózási Iroda (IMB).

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Újabb brit bázist nyitott a Wizz Air

Újabb brit bázist nyitott a Wizz Air

Az összeomlás küszöbén: "A lélegeztetett beteg legalább nem agresszív"

Az összeomlás küszöbén: "A lélegeztetett beteg legalább nem agresszív"