szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdán reggel megkezdték helyszíni szemléjüket Grúziában az Európai Unió megfigyelői.

Az október 10-ig tartó küldetés célja szavatolni az orosz katonák távozását Grúziából. A kivonulási kötelezettség nem vonatkozik a szakadár területekre, Abháziára és Dél-Oszétiára. A megfigyelők könnyű páncélos járművekkel indultak útnak a Tbiliszi környékén fekvő Bazaletiből és a Dél-Oszétiához közeli Goriból. Ezen kívül EU-megfigyelők állomásoznak az Abházia határa melletti Zugdidiben és Potiban.

A misszió keretében a rendőrökből, katonai és emberi jogi szakértőkből álló megfigyelők ellenőrzik majd az orosz ellenőrzőpontok lebontását, illetve a grúz belügyminisztériummal együttműködve koordinálják grúz rendőrök telepítését ezekre a területekre.

Az unió küldötteit kék sapkájukról, karszalagjukról és mellényükről lehet felismerni. A több mint 300 fős misszió főbb kontingenseit franciák, olaszok, lengyelek, németek, svédek és románok alkotják.

Kedden egy orosz katonai szóvivő közölte: a megfigyelők egyelőre nem léphetnek be a Dél-Oszétiával határos biztonsági övezetbe. A dél-oszétiai orosz békefenntartók és az EU-tisztségviselők később további egyeztetéseket tartanak a francia közvetítéssel nyélbe ütött tűzszünet betartását ellenőrző misszióról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Lelőttek egy grúz rendőrt az abház határnál

Lelőttek egy grúz rendőrt és kettőt megsebesíttek Grúzia területén, a szakadár Abházia határának közelében. A grúz belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint abház szeparatisták támadtak rá a grúz rendőrökre.

MTI Világ

Sarah Palin megvédené Grúziát az oroszoktól

Az amerikai Republikánus Párt alelnökjelöltje az Oroszország elleni háborút is vállalná, ha Grúziát, miután NATO-taggá vált, meg kellene védeni - derült ki az első olyan interjúból, amelyben külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekről faggathatták Sarah Palint.

MTI Világ

Grúzia lelőtt egy orosz kémrepülőt

Grúzia bejelentette kedden, hogy lelőtt egy orosz kémrepülőgépet, amely Dél-Oszétia határától délre, grúz ellenőrzés alatt álló területet pásztázott.

MTI Világ

Eörsi az orosz csapatok grúziai kivonását sürgeti

Abban megoszlanak a vélemények Európában, hogy ki a felelős az orosz-grúz konfliktus kirobbantásáért, de egy dologban teljes az egység: senki nem fogadja el, hogy egy ország katonai megszállása válasz lehetne bármilyen sérelemre - mondta az csütörtökön Párizsban Eörsi Mátyás (SZDSZ), az Európa Tanács jelentéstevője.

MTI Világ

Schröder: háború lehet, ha Grúzia a NATO-ba lép

Gerhard Schröder egy csütörtöki berlini konferencián elhangzott beszédében arra figyelmeztette a NATO-t, hogy fegyveres konfliktusba sodródhat Oroszországgal, ha engedi Grúziát a maga "kiszámíthatatlan" vezetőjével csatlakozni a védelmi szövetséghez.

MTI Világ

Az oroszok kivonultak a grúziai Potiból

Kivonta katonáit az orosz hadsereg szombaton a grúziai Poti térségéből, betartva azt a szeptember 15-i határidőt, amelyet a kivonulás első szakaszának végrehajtására vállalt Moszkva a grúziai konfliktus lezárásáról az Európai Unióval kötött egyezségben.

MTI Világ

Magyarország támogatja Grúzia és Ukrajna NATO-tagságát

Magyarország támogatja Grúzia és Ukrajna NATO-tagságát és azt, hogy a két ország meghívást kapjon a tagság előszobáját jelentő társulási akciótervbe (MAP) - hangsúlyozta Göncz Kinga külügyminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum beosztottjai Demeter Szilárd írásától

Elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum beosztottjai Demeter Szilárd írásától

Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo

Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin