szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Robert Fico szlovák kormányfő pártja, a Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) változatlanul toronymagasan vezet a szlovákiai pártok népszerűségét tükröző listán.

Az 1176 fős minta alapján elvégzett felmérés szerint ha most lennének a választások Szlovákiában, Ficóék a szavazatok 41,2 százalékát, a 150 tagú törvényhozás 69 mandátumát szereznék meg.

Az MVK közvélemény-kutató ügynökség szerint a második helyre 13,3 százalékkal, 23 mandátummal az előző kormányfő, Mikulás Dzurinda ellenzéki pártja kerülne. Eddigi előnytelenebb helyéről a harmadikra lépett elő a szintén ellenzéki Magyar Koalíció Pártja (MKP), amely 10,6 százalékos eredménnyel a jelenlegi helyzethez képest két fővel kevesebb, azaz 18 képviselővel lenne jelen a törvényhozásban.8,9 százalékos támogatottságával, 15 mandátummal jelentős visszaesést mutat a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota jelenleg kormányzati pozíciót élvező Szlovák Nemzeti Pártja (SNS).

A sorban 8,5 százalékkal, 14 mandátummal az ellenzéki szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) következik.Rober Fico másik koalíciós partnere, az exminiszterelnök, Vladimír Meciar Néppártja, 6,8 százalékkal, mindössze 11 mandátummal még át tudná lépni a parlamenti ötszázalékos küszöböt, a többi politikai erőből azonban továbbra sem lenne törvényhozó, az új országos képviselőválasztás eredményei nyomán ugyanaz a hat párt foglalna helyet a parlamentben, mint most.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Fico szerint nincs nagy baj

A szlovák miniszterelnök szerint ugyan jobb is lehetne, de nem olyan rossz az államközi és a politikai viszony Magyarország és Szlovákia között. Robert Fico a Népszabadság szerdai számában megjelent nyilatkozatában úgy vélte, hogy nem kell okvetlenül minden kezdeményezésben magyarellenes törekvést feltételezni.

MTI Gazdaság

Fico "legfőbb vívmánya, hogy nem hajtotta végre reformellenes ötleteit"

Robert Fico szlovák kormányfő legkiemelkedőbb vívmánya, hogy nem valósította meg a 2006-os választási kampányban hangoztatott radikálisabb reformellenes elképzeléseit – áll a Financial Times szerdán közölt szlovák mellékletében, amelyben a szlovák külügyminiszter "normálisnak", de javítandónak nevezte a Magyarországhoz fűződő viszonyt.

MTI Világ

Fico ismét nekirontott az újságíróknak

Robert Fico kormányfő szerdán ismét támadta a szlovák napilapokat és az ellenzéket. Úgy vélte, hogy az előző kormány tagjai már börtönben csücsülnének, ha a világon lenne egy csipetnyi igazság, az újságírók pedig "vérben forgó szemmel" járnak a sajtótájékoztatókra.

MTI Világ

Rendszeressé válnak az informális Fico-Gyurcsány találkozók

Rendszeressé teszi informális találkozóit a jövőben a szlovák és a magyar miniszterelnök - Robert Fico és Gyurcsány Ferenc erről hétfői megbeszélésén állapodott meg, amelyet az EU-tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése előtt tartottak a belga fővárosban.

A 17 milliárdos lélegeztetőgép-biznisz elnyerője kutatásba fektet

A 17 milliárdos lélegeztetőgép-biznisz elnyerője kutatásba fektet

20 millió amerikai még idén megkaphatja a Pfizer vakcináját

20 millió amerikai még idén megkaphatja a Pfizer vakcináját

Így lehet könnyebbé és biztonságosabbá tenni a nővérek munkáját

Így lehet könnyebbé és biztonságosabbá tenni a nővérek munkáját