szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bűnösnek találta az esküdtszék fegyveres rablás és emberrablás vádjában szombaton O. J. Simpson egykori amerikaifutball-sztárt.

A büntetést december 5-én szabja ki a bíróság. A 61 éves Simpson akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. Vele együtt elmarasztalták 54 éves vádlott-társát Clarence (C.J.) Stewartot is. Az esküdtek, akik maratoni, 12 órányi tanácskozás után hozták meg döntésüket, a vádiratban szereplő összes vádpontban elmarasztalták mindkét vádlottat.

A verdiktet csendben hallgató Simpsont és Stewartot már a tárgyalóteremben őrizetbe vették és megbilincselve elvezették, a büntetés kihirdetéséig nem helyezik őket szabadlábra.

O.J Simpson
A pert azért indították, mert 2007. szeptember 13-án az egykori sportoló öt társával együtt betört egy Las Vegas-i szálloda szobájába, és az ott lakó emléktárgy-kereskedőktől fegyverrel a kezükben több ezer dollár értékű sporttrófeák átadását követelték. Simpson mindvégig azt állította, hogy tőle ellopott emléktárgyakat akart visszaszerezni, s hogy és sem ő, sem társai nem használtak fegyvert.

A négy másik férfi - egy részük büntetett előéletű - már a per elején bűnösnek vallotta magát és vádalkut kötött a bírósággal, így Simpson perében a továbbiakban tanúként vettek részt. Egyikük tanúvallomásában azt mondta: Simpson kérte arra, hogy hozzon magával fegyvert.

Simpson ügyvédje beszédében azt mondta: védencét kihasználták, hírnevére alapozva anyagi haszonra akartak szert tenni, és a rendőrök között is volt, aki jó alkalmat látott arra, hogy "elkapja" és "bosszút álljon rajta", amiért tizenhárom évvel korábban felmentették egy kettős gyilkosság ügyében.

A szállodai találkozót egy sporttrófeákkal kereskedő férfi, Thomas Riccio szervezte. Riccio titokban videóra rögzítette a szállodai szobában történteket, és állítása szerint a szalagért 210 ezer dollárt kapott a sajtótól.

1995-ben Simpsont azzal vádolták, hogy 1994-ben meggyilkolta volt feleségét, Nicole Brown Simpsont és annak barátját, Ronald Goldmant. Egy polgári bíróság a felmentő ítélet mellett arra kötelezte később Simpsont, hogy fizessen 33,5 millió dollárt a meggyilkoltak örököseinek. Simpson mind a mai napig nem fizette még ki teljesen a megítélt összeget.

A mostani, második perben az ügyészség el akarta kerülni, hogy az esküdtek döntését befolyásolja az előző eljárás, így az esküdtszéket a szokásosnál nagyobb körből, 500 jelöltből választották ki. Simpson ügyvédje azonban azt állította, hogy a válogatáskor feltett kérdésekre adott válaszokból ítélve a testület tagjait mégis befolyásolhatta védence korábbi gyilkossági pere.

A védő a per egy korábbi szakaszában kifogást nyújtott be az ellen, hogy az esküdtszék kizárólag fehérekből állt, szerinte az ügyészség szándékosan kizárta az afroamerikai jelölteket az esküdtek válogatása során. Az ügyész ezt azzal hárította el, hogy a 12 esküdt mellé kiválasztott 6 tartalék esküdt közül kettő fekete bőrű. Mint mondta, két afroamerikai nőt valóban kizárt, de nem bőrszínük, hanem túlzott vallásosságuk miatt; az egyik a megbocsátás híve, a másik azt mondta, valószínűleg senkit nem küldene börtönbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták

Egy nap alatt 135 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon

Egy nap alatt 135 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György