szerző:
MTI

A klímaváltozás és a bio-üzemanyagok iránti növekvő kereslet miatt világszerte jelentősen emelkedtek az élelmiszerárak, emiatt az idén 75 millióval több embert veszélyeztet az éhezés és alultápláltság, mint tavaly - mondta el Mária Kadlecíková, a FAO regionális képviselője szerdán a FAO Élelmezési Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Állami mikuláscsomag éhező magyaroknak
Honnan szerezhet ételt, akinek nincs pénze? A kérdést az ENSZ becslés szerinti 200 ezer éhező ember, valamint néhány szociálisan érzékeny civil és szakmabeli teszi fel Magyarországon, akik naponta szembesülnek a problémával. Tovább a hvg.hu cikkéhez.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) európai és közép-ázsiai regionális képviselője rámutatott: az Európai Unióban átlagosan 10 százalékkal drágultak az élelmiszerek, de vannak olyan európai országok is, ahol az élelmiszerárak növekedése 40 százalék fölé tehető. Magyarországon 12 százalék körüli az éves szintű áremelkedés.

Az árak további növekedését idézheti elő az, hogy egyre nagyobb a kereslet a bio-üzemanyagok iránt, amelyeket a korábban élelmezési célra szánt növényekből - kukorica, cukorrépa, cukornád, szója - állítanak elő. Az áremelkedések további okai között szerepel a fejlődő országok élelmiszer fogyasztási szerkezetének jelentős változása és a mezőgazdasági beruházások évek óta tartó alacsony szintje az agrárgazdaságban. Emellett a magas élelmiszerárakhoz hozzájárul még a Föld népességének növekedése, a kőolaj magas világpiaci ára, valamint az egyik fő tényezőként a klímaváltozás okozta természeti katasztrófák és a megváltozott éghajlati viszonyok miatt fellépő terméskiesés is.

Míg tavaly 850 millió ember nem jutott megfelelő mennyiségű és minőségű élelemhez, addig a FAO adatai szerint ez a szám 2008-ban 925 millió főre nőtt. A sajtótájékoztatón elhangzott: az éhezők száma a régióban Magyarországon a legalacsonyabb - kevesebb, mint a lakosság három százaléka -, elsősorban a még mindig erős háztáji termelés miatt. A kelet-közép-európai régió országaiban összesen 35 millió ember nem jut elegendő táplálékhoz. 

Emellett számottevően csökkentek a mezőgazdasági befektetések is az elmúlt évtizedekben: a nemzetközi és regionális pénzintézetek portfóliójában a mezőgazdaság 1979-ben 33 százalékkal, 2007-ben azonban csupán egy százalékkal szerepelt, míg 1980 és 2005 között a mezőgazdasági segélyek 8 milliárd dollár összegről 3,4 milliárdra zuhantak.

Mindezek tudatában rendkívül fontos volna, hogy az egyes országok kormányai programjaikban a legelső helyre sorolják a mezőgazdaságot, amely a világnépesség 70 százalékának biztosít megélhetést. Csak egy nemzetközi együttműködés segítségével volna elérhető az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljai között első helyen szereplő célkitűzés, amely szerint 1990 és 2015 között a felére csökkentenék az éhezés által sújtottak számát. Mária Kadlecíková hozzátette: a jelenlegi gazdasági és politikai viszonyok között ezen célkitűzés csak mintegy 35 évvel később, 2050-ben valósulhatna meg.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Soros ötvenmillió dollárt ad az éhező afrikaiaknak

Soros György magyar származású amerikai milliárdos ötvenmillió dollárral támogatja azt az új mezőgazdasági segélyprogramot, amellyel az éhező afrikai falvak lakosságának túlélését biztosítanák - írta a The New York Times szerdán.

MTI Itthon

Éhező család: a rendőrség vádat emeltetne

Befejeződött a nyomozás az ellen a 38 éves budapesti férfi ellen, aki családjával együtt szándékosan, hosszú idő óta éhezett, és emiatt felesége meghalt, kislánya pedig súlyos állapotban került kórházba.

hvg.hu Itthon

Állami mikuláscsomag éhező magyaroknak

Honnan szerezhet ételt, akinek nincs pénze? A kérdést az ENSZ becslés szerinti 200 ezer éhező ember, valamint néhány szociálisan érzékeny civil és szakmabeli teszi fel Magyarországon, akik naponta szembesülnek a problémával.

Világ

Segíteni az éhezőkön -  konkrétan hogyan?

Afrikában jelenleg  Mauritániában, Etiópiában, Eritreában, Angolában, Malawiban, Mozambikban, Zimbabwében,  Lesothóban és Szváziföldön a legsúlyosabb az éhínség. Az "ételt nem dobunk ki, mert Afrikában éheznek" mondat talán minden családban elhangzott már. De vajon tudjuk-e, hova fordulhatunk, ha tényleg segíteni szeretnénk?

Nem érdemes bliccelni a vonatokon, a pótdíjak egyre nagyobb részét behajtja a MÁV

Nem érdemes bliccelni a vonatokon, a pótdíjak egyre nagyobb részét behajtja a MÁV

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Rendezik soraikat

Rendezik soraikat

Betonfalnak rohant egy autó Miskolcon

Betonfalnak rohant egy autó Miskolcon

EU Helps-et szeretne a kormány a Hungary Helpsből

EU Helps-et szeretne a kormány a Hungary Helpsből