szerző:
MTI

Közvetlennek, nyíltnak és "nagyon komplexnek, mindenre kiterjedőnek" nevezte Göncz Kingával folytatott brüsszeli megbeszélését Ján Kubis szlovák külügyminiszter - jelentette szerdán este a TASR szlovák hírügynökség brüsszeli tudósítója.

Mint írja, a magyar külügyminiszter már a megbeszélés előtt jelezte, hogy  szlovák kollégájával két témáról mindenképpen beszélni kíván: az egyik a szlovákiai magyar iskolák számára készülő (csakis szlovák földrajzi jelöléseket közlő) tankönyvek kérdése, a másik pedig, hogy az unió oktatásfejlesztési támogatásainak elosztásakor a szlovák szaktárca miért mellőzi a magyar iskolákat.

"A tankönyveket illetően megállapítottam, hogy Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára ez ügyben kéréssel fordult hozzánk, s erre magunk részéről már készül a válasz. Ami az iskolafelújításokat szolgáló uniós alapok kérdését és azoknak a Szlovák Köztársaság területén belüli elosztását illeti, azt javasoltam, hogy erre nem az ilyen diskurzus a legalkalmasabb, hanem a magyar szlovák alapszerződés értelmében működő oktatásügyi vegyes bizottság fóruma, ahol a szakemberek részletekbe menően elemezhetik a kérdéskört" - idézte a TASR Kubist, aki szerint a szlovák félnek olyan értesülései vannak, miszerint a magyarországi szlovák iskolák, "például a békéscsabai és a tótkomlósi iskola sem kapott a Magyarországon elosztható uniós támogatásokból.

A szlovák kereskedelmi hírügynökség, a SITA szerint Kubis Brüsszelben kijelentette: Gémesi Ferencnek nem ígérhette meg a magyar fél kifogásolta tankönyvek visszavonását, mert "amiért nem felelek, arra nem is tehetek ígéretet". Mint a SITA írja, Kubis a szlovák miniszterelnök-helyettes, Dusan Caplovic kifejtésére hivatkozott, mondván, hogy a részleteket majd a szlovák kormány Gémesi Ferencnek címzett válaszlevelében fejti ki.

Az MTI pozsonyi tudósítójának tudomása szerint Dusan Caplovic legutóbb elhangzott "megoldási javaslata" a magyar iskolák részéről és a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) véleménye szerint is elfogadhatatlan, mert az mindössze abban különbözne a botrányos tankönyvekben megtestesülő gyakorlattól, hogy a magyar szövegben továbbra is ugyanúgy szlovák földrajzi megnevezések szerepelnének, s ezek magyar megfelelőjét csak a magyar szövegből kirekesztve, zárójelek között tüntetnék fel.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint a párt "egyetlen megoldásként" csakis azt tartja elfogadhatónak, hogy a - magyar szöveg folytonosságát szavatoló és a magyar nyelv szabályait megőrző - hagyományos módon, a magyar iskolák számára készült tankönyvekben csakis magyar helységnevek és földrajzi jelölések szerepeljenek. Minden más "szégyenletes tankönyvet haladéktalanul be kell vonni, a kiadásukkal keletkezett kárt a felelősökkel kell megtéríttetni, és a szakmai követelményeknek megfelelő új tankönyveket kell kiadni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Pozsony nem reagál Göncz Kinga "ultimátumára"

A szlovák külügyi szóvivő szerint Göncz Kinga magyar külügyminiszter a napokban nem kap "hivatalos diplomáciai postát" Pozsonyból a budapesti szlovák nagykövettel ismertetett magyar felvetésekre - értesült róla szombaton a szlovák külügyi szóvivőtől a pozsonyi Pravda.

MTI Világ

Slota szerint Göncz Kinga nyomorult asszony

Slota vasárnap ismét "kócos asszonynak" nevezte Göncz Kinga magyar külügyminisztert, aki Slota szóhasználata szerint már nem csak kócos, hanem "nyomorult asszony" is. A magyar Külügyminisztérium nem kívánja kommentálni Ján Slota megjegyzéseit.

MTI Világ

Slota helyett Kubis kért bocsánatot Göncz Kingától

Ján Kubis szlovák külügyminiszter szombaton bocsánatot kért magyar kolléganőjétől, Göncz Kingától, amiért a pozsonyi kormánykoalíció egyik pártját vezető Ján Slota pénteken sértő kijelentésekkel illette a magyar diplomácia vezetőjét.

MTI Világ

Göncz Kinga a Benes-dekrétumokról egy cseh lapban

Szeretnénk, ha Szlovákia elismerné, hogy a II. világháború után, az elfogadhatatlan kollektív bűnösség elve alapján vétlen emberek szenvedtek - jelentette ki Göncz Kinga magyar külügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap közölt hétfőn.

MTI Világ

Slota Hitlerhez hasonlította Göncz Kingát

Egy hétfői szlovák sajtóközlés szerint Ján Slota vasárnapi szónoklatában nem csak "nyomorultnak" nevezte a magyar külügyminisztert, hanem a kettős keresztet avató ünnepség után újságíróknak nyilatkozva még Konrad Henleinhoz (a náci Németországhoz csatolt Szudétavidék egykori birodalmi biztosához) és - kimondatlanul - Adolf Hitlerhez is hasonlította Göncz Kingát.

MTI Itthon

Fico: Göncz Kinga ultimátumot adott Szlovákiának

"A leghatározottabban visszautasítjuk, hogy a Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt Szlovákiába invitáló, jellemzően szívélyes szlovák meghívásunkra Göncz Kinga magyar külügyminiszter ultimátummal válaszolt" - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Robert Fico szlovák kormányfő.

Mi nem toljuk el – reagált a Huawei a Samsung-fiaskóra

Mi nem toljuk el – reagált a Huawei a Samsung-fiaskóra

Hetekre lezárják az egyik futópályát Ferihegyen, de jó okkal: még biztonságosabbá teszik a repülést

Hetekre lezárják az egyik futópályát Ferihegyen, de jó okkal: még biztonságosabbá teszik a repülést

Index: Több százmilliós szerződésmódosítással kezdődhet a budapesti patkányirtás, ha még nem késő

Index: Több százmilliós szerződésmódosítással kezdődhet a budapesti patkányirtás, ha még nem késő

Milyen lehet 340-nel kabriózni? Ezzel az új Aston Martinnal ki lehet próbálni

Milyen lehet 340-nel kabriózni? Ezzel az új Aston Martinnal ki lehet próbálni

Mégis beengedik a brit 5G-kiépítésbe a Huaweit

Mégis beengedik a brit 5G-kiépítésbe a Huaweit

Átverte a becsületes megtalálót, de ráfázott

Átverte a becsületes megtalálót, de ráfázott