szerző:
MTI

Több felmérés is arra mutat, hogy Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjének előnye egyre meggyőzőbbnek tűnik republikánus vetélytársával, John McCainnel szemben.

Barack Obama és John McCain. Célegyenesbe fordultak
© AP
A The New York Times szerdán megjelenő számában nyilvánosságra kerülő, a CBS tv-csatornával közösen készített közvélemény-kutatási adatok szerint Obama 53–39-re vezet. Ez különösen annak fényében feltűnő, hogy a The New York Times előző, október 6-án közzétett felmérése még csupán hárompontos előnyt adott az illinoisi szenátornak (48–45).

A tekintélyes lap körkérdéséből az is kiderül, hogy azok közül, akik egyik párt mellett sem kötelezték el magukat, 51 százalék szándékozik Obamára és 33 százalék McCainre szavazni. Az amerikai választók láthatóan belefáradtak abba, hogy a republikánus tábor főleg az ellenfél ócsárolására fordítja energiáit. Ezt mutatja, hogy a megkérdezettek 63 százaléka érzi azt, hogy Obama kampányának nagy részét elnöki programjának ismertetésére fordítja, és 61 százalék látja úgy, hogy McCain inkább csak a riválisa elleni támadásokkal van elfoglalva.

A Los Angeles Times című napilap kedden este, pontosan három héttel az elnökválasztás előtt megjelent felmérése szerint a választók 50 százaléka Obamára, míg 41 százaléka McCainre adná a szavazatát.

Ugyancsak a demokrata párti elnökjelölt előnyét erősítette meg, bár kisebb mértékben, a Reuters/C-SPAN/Zogby szerdán közzétett felmérése, amely szerint Obama 48–44 arányban vezet McCain előtt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Shake

A magyarok Obamára szavaznának

Egy virtuális szavazáson bárki megmondhatja, nemzetiségtől függetlenül, hogy kit szeretne az Amerikai Egyesült Államok elnökeként látni. A magyarok a demokratákhoz húznak – egyelőre.

MTI Világ

Sarah Palin etikai vétséget követett el

Sarah Palin republikánus alelnökjelölt alaszkai kormányzóként hivatali hatalommal való visszaélést követett el egy parlamenti etikai vizsgálat szerint, a republikánus kampánystáb viszont hangsúlyozta: a kormányzó jogszerűen járt el.

MTI Világ

Megnyeri-e Palin a republikánusoknak az elnökválasztást?

Sarah Palin, az amerikai Republikánus Párt alelnökjelöltje új életre keltette a Reagan-mítoszt; felébresztette a nosztalgiát egy már nem létező Amerika iránt, s ez éppen elegendő lehet novemberben a győzelemhez - írta a Time magazin elemzője.

MTI Világ

Newsweek: Obama még jobban vezet

Bő három héttel az amerikai elnökválasztás előtt a demokrata párti jelölt jelentős népszerűségi előnyre tett szert republikánus vetélytársával szemben - derül ki egy friss fölmérésből.

MTI Világ

A válság miatt keményedik Obama és McCain hangneme

A pénzügyi válság megváltoztatta az amerikai elnökválasztási verseny dinamikáját, a második elnökjelölti vita keményebb hangneme is ezt tükrözi - írta szerdán a The Wall Street Journal elemzője.

Világ

Eltűnt az amerikai demokrata jelöltpáros előnye

Sarah Palin alelnöki jelölése felszámolta az amerikai republikánus elnökjelölt tartós hátrányát demokrata vetélytársával szemben: John McCain és Barack Obama támogatottsága az elektori szavazatok várható számát illetően lényegében kiegyenlítődött - állapította meg vasárnap a Zogby közvélemény-kutató intézet.

MTI Világ

Obama biztosan vezet McCain előtt

Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt tíz pontos előnyre tett szert republikánus párti ellenfelével, John McCainnel szemben – ez derült ki a The Washington Post és ABC News hírcsatorna ma közzétett felméréséből.

MTI Világ

Obama visszavette a vezetést McCaintől

Az amerikai pénzügyi rendszer súlyosbodó nehézségeinek napjaiban visszavette a vezetést republikánus ellenfelétől Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje.

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

A NER nagykutyái szálltak harcba Andy Vajna tévés örökségéért

A NER nagykutyái szálltak harcba Andy Vajna tévés örökségéért

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra